HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Eigen woning regeling tool voor hypotheekadviseurs

Tool maakt 3 essentiële berekeningen voor starters en doorstromers inzichtelijk

Op 31 augustus 2021 kwam de Staatssecretaris van Financiën weer met nieuwe regels voor de eigenwoningregeling bij partners voor huizenbezitters:

https://open.overheid.nl/documenten/ronl-251ddd34-3ebd-44c1-9c86-1502bd0fda6a/pdf

Hypotheekadviseurs hebben vanaf 1 januari 2022 te maken met drie berekeningen namelijk:

  • Wettelijke Berekening
  • Wettelijke Berekening Kan Bepaling
  • Berekening Draagplicht Overkomst

 

In een uitgebreide iex column Huizenbezitters opgelet: nieuwe berekeningen voor hypotheekadviseurs | IEX.nl kon iedere huizenbezitter in Nederland lezen voor wie de nieuwe regels van toepassing zijn. Het betreft hier de doelgroep kopers

  1. Starter en een doorstromer
  2. Doorstromer en een andere doorstromer met eventueel eerdere andere partners

Wettelijke Regeling

Bij de berekening van de Wettelijke Regeling waarbij er sprake is van een starter (of doorstromer) en een doorstromer, waarbij de doorstromer eerder een koopwoning heeft gehad na 1 januari 2013. In dit geval kan in veel situaties een box 3-bedrag ontweken worden.

Wettelijke Regeling Kan Bepaling

Bij de berekening van de Wettelijke Regeling Kan Bepaling is er sprake van een starter (of doorstromer) en doorstromer, waarbij de doorstromer eerder een koopwoning heeft gehad voor 1 januari 2013. In dit geval gaat het renteaftrekverleden van de doorstromer gedeeltelijk over naar de starter (of andere doorstromer). Voor de starter (of doorstromer) kan dit heel nadelig zijn.

Draagplicht Overeenkomst

Tot slot de berekening voor de Draagplicht Overeenkomst. Deze is alleen mogelijk voor mensen die onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd of samenwonenden. Indien samenwonenden een Draagplichtovereenkomst afsluiten, dan vervalt deze als zij gaan trouwen in (beperkte of volledige) gemeenschap van goederen.

Deze berekeningen zijn niet eenvoudig

Ik kan heel goed begrijpen dat u bovenstaande uitleg niet kan volgen. De drie berekeningen zijn namelijk niet gemakkelijk. Vooral de berekening van de Wettelijke Regeling zorgt volgens de kenners (die ik gesproken heb) voor problemen. Hierbij merk ik wel op dat vanaf 2022 alle hypotheekadviseurs wel een paar keer in de klas gezeten om de materie eigen te maken en de berekeningen te kunnen maken voor hun klanten.

Goed nieuws voor hypotheekadviseurs: Nieuwe tool beschikbaar

Er is nu goed nieuws voor de hypotheekadviseurs die regelmatig met deze materie te maken krijgen. Vanaf heden is er namelijk een eigenwoningregelingtool beschikbaar:

www.eigenwoningregelingtool.nl

De tool kan hypotheekadviseurs helpen bij de fiscale berekeningen. De hypotheekadviseur vult de lopende hypotheken en het hypotheekverleden van de 2 huizenbezitters in. Hierna wordt de financieringsopzet ingevoerd met de nieuwe hypotheek. De tool berekent dan direct de drie berekeningen waarbij de Kan Bepaling alleen van toepassing is bij een Bestaande Eigen Woning Schuld (BEWS) die afgesloten is voor 1 januari 2013. De tool is een hulpmiddel om de berekeningen te kunnen maken. De tool vervangt niet het klantadvies. Alleen hypotheekadviseurs die goed op de hoogte zijn van de materie kunnen de tool gebruiken. Hoe ingewikkeld de materie is, laat onderstaande uitspraak van de Kennisgroep zien.

https://kennisgroepen.belastingdienst.nl/publicaties/kg05120247-eigenwoningschuld-en-gevolgen-aflossingsstand-en-renteaftrekverleden-in-de-periode-2001-tot-en-met-2012/

De afgelopen maanden konden de brancheorganisaties de tool bekijken. Diverse partijen hebben hier gebruik van gemaakt en kunnen hierdoor vragen van hun leden (de hypotheekadviseurs) beantwoorden. Natuurlijk is de tool ook goed nieuws voor de huizenbezitters die te maken krijgen met deze materie. Zij moeten wel eerst goed hun huiswerk doen en op zoek gaan naar een hypotheekadviseur die alle berekeningen maakt. Deze huizenbezitters kunnen dan een goede beslissing nemen welke hypotheek zij willen afsluiten.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen