HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

ECB verlaagd rente naar 3,50%: Wat betekent dit voor jou?

Renteverlaging was verwacht

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft op 12 september 2024 opnieuw de rente verlaagd, van 3,75 procent naar 3,5 procent. Dit is de tweede verlaging dit jaar, na een eerdere verlaging in juni. De ECB wil hiermee de afkoelende inflatie verder onder controle krijgen en de economische groei stimuleren.

Waarom verlaagt de ECB de rente?

De ECB probeert met de renteverlaging de economie in de eurozone aan te zwengelen nu de inflatie daalt. De inflatie in augustus kwam uit op 2,2 procent, het laagste niveau in drie jaar, dicht bij het streefcijfer van 2 procent. Met een lagere rente wordt lenen voor bedrijven en consumenten goedkoper, wat kan zorgen voor meer uitgaven en investeringen. Dit zou de economie weer een impuls kunnen geven.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Wat betekent de renteverlaging voor de markt?

Voor bedrijven en huishoudens betekent een lagere rente dat het aantrekkelijker wordt om geld te lenen. Dit kan zorgen voor meer investeringen door bedrijven en meer consumentenuitgaven, zoals de aanschaf van een huis of auto. Aan de andere kant zullen spaarders minder rendement zien op hun spaargeld, wat minder aantrekkelijk kan zijn voor hen. Laten we de voor- en nadelen even kort onder elkaar zetten:

Voordelen van de renteverlaging

  1. Goedkopere leningen: Door de verlaging dalen de kosten voor leningen, zoals hypotheken en persoonlijke leningen. Dit kan consumenten stimuleren om grotere aankopen te doen.
  2. Stimulering van de economie: Meer uitgaven en investeringen kunnen de economie helpen om sneller te groeien, zeker nu de economische groeivooruitzichten voor 2024-2026 lager zijn bijgesteld.

Nadelen van de renteverlaging

  1. Lagere spaarrentes: Voor spaarders betekent de verlaging dat ze minder rente ontvangen op hun spaartegoeden. Minder spaarrente op je spaargeld krijgen is nooit leuk, maar het risico bestaat zelfs dat de spaarrente weer onder de inflatie gaat komen. Daardoor wordt je geld minder waard. Spaarrentes vergelijken loont dus nog steeds.
  2. Risico op te weinig uitgaven: Hoewel de inflatie is afgenomen, waarschuwt de ECB voor mogelijke problemen als de economische groei te traag blijft of als huishoudens de hand op de knip houden vanwege onzekerheid over de toekomst.

Vooruitzichten

De ECB houdt verdere renteverlagingen open, afhankelijk van de economische situatie. Hoewel de inflatie nu onder controle lijkt, blijft er onzekerheid over de toekomst. ECB-president Christine Lagarde gaf aan dat de inflatie naar verwachting in 2026 uitkomt op 1,9 procent, en dat de centrale bank de rente blijft aanpassen om de economische stabiliteit te waarborgen.

Met deze renteverlaging probeert de ECB een balans te vinden tussen het beheersen van de inflatie en het ondersteunen van de groei van de economie in de eurozone. Of er verdere renteverlagingen komen, blijft voorlopig nog onduidelijk. Al zijn de meeste economen wel van mening dat er nog 4 renteverlagingen aan gaan komen: wij schreven hier eerder al een artikel over.


Denk jij dat de ECB de rente blijft verlagen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen