HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Spaarrente 5,6% aanbieding bij Freedom24 bank

Deze clausule is een enorm risico voor huizenkopers…

Maar kopen met bouwtechnische keuring ook enorme opgave.

Het is helaas een bekend fenomeen de laatste jaren: De huizenmarkt is oververhit. Kopers vechten als het ware om een koopwoning. Dat is gevaarlijk nieuws… Daarnaast krijgen kopers ook steeds meer te maken met hogere hypotheek bedragen, ondanks dat de hypotheekrente daalt.

Kopers nemen steeds meer risico

Veel kopers nemen steeds meer risico’s om als nog aan een koopwoning te komen. Radar kwam maandag 9 september https://radar.avrotros.nl/artikel/fragment-nieuwe-clausule-holt-rechten-van-huizenkopers-nog-verder-uit-60834. met slecht nieuws voor kopers. Er is namelijk weer wat nieuws verzonnen om verkopers in te dekken dat zij hun woning met gebreken kunnen verkopen. De “As is where is” clausule komt tegenwoordig in de koopaktes voor.

Wat betekent de As is where is clausule?

‘As is where is’, is geen wettelijk gedefinieerd begrip, waardoor er geen eenduidige omschrijving of definitie is. Kort gezegd betekent het dat je koopt wat je ziet. Je accepteert de staat van de woning zoals die is en de verkoper legt het risico bij jou als koper neer. 

De As is where is clausule gaat verder dan de andere clausules zoals de asbest clausule en de Ouderdomsclausule. Vooral bij oudere huizen waar standaard de ouderdomsclausule van toepassing is, is het verstandig om een bouwkundig rapport te laten maken.

Bij de Ouderdomsclausule komen koper en verkoper overeen dat de verkoper niet in staat voor gebreken die het normaal gebruik in de weg staan. De koper kan de verkoper niet aansprakelijk stellen voor gebreken waardoor de woning niet geschikt is voor normaal gebruik. Deze clausule biedt bescherming voor de verkopende partij. Voor de koper is deze ouderdomsclausule een risico. Alles wat de verkoper niet wist (bijvoorbeeld een verrotte vloer) komt voor rekening van de koper. De koper kan voor dit soort gebreken de verkoper niet aansprakelijk stellen.

Bouwkundig rapport verlaagt zelfs kansen op koopwoning!

Nu de As is where is clausule alle gebreken uitsluit, is een bouwkundig rapport gewoon een vereiste. Helaas blijkt uit de praktijk dat kopers die een bouwkundig rapport mee nemen in de onderhandeling, de koopwoning niet krijgen. Verkopende makelaars attenderen hun verkopers erop om juist kopers te nemen die geen bouwkundig rapport willen doen.

Het is natuurlijk schrijnend dat bij de grootste uitgaven in een mensenleven alles is uitgesloten. Dit betekent dat als er (grote) gebreken naar boven komen, de kopers hun portemonnee kunnen trekken. Het is zelfs mogelijk dat kopers dit niet kunnen betalen.

Conclusie: Brancheorganisaties zouden moeten ingrijpen

Ik begrijp niet dat brancheorganisaties dit gewoon accepteren. Zij moeten optreden en dit soort clausules verbieden in de koopaktes. De makelaars staan er al niet goed op in Nederland. Hun werk wordt hierdoor wel heel gemakkelijk. Je verkoopt een woning en vraagt daar een leuk bedrag voor en kan alles uitsluiten voor de verkopers. Dit gaat voor grote problemen zorgen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Wij hebben net een huis gekocht. Mét bouwkundige keuring.
    Ik vind het eerlijk als makelaars alleen – mits aangevraagd door de koper- op deze manier huizen huizen willen verkopen

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen