HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Bizar: Gaan de gemiddelde huizenprijzen naar 500.000 euro?

Gaat 2025 het omslagpunt naar een half miljoen euro zijn?

Er zijn weer wat cijfers bekend over de huizenmarkt. Het zal niemand verbazen dat de huizenprijzen verder stijgen en dat de gekte op de huizenmarkt nog wel even voort gaat duren. Volgens cijfers van het CBS/Kadaster zijn de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld met 8,6% gestegen in vergelijking met mei 2023. Ten opzichte van april 2024 stegen de prijzen in mei met 1,1%. Andere opmerkelijke cijfers:

  • Sinds juni 2023 stijgen de huizenprijzen weer
  • Aantal woningtransacties in mei 2024 was 17.591 (16,5% hoger dan in mei 2023)
  • Aantal woningtransacties eerste vijf maanden van 2024 is 77.721
  • Gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning is 445.430 euro

Stijging huizenprijs nog niet voorbij

Bovenstaande cijfers laten zien dat de huizenprijzen de komende tijd nog verder gaan stijgen. De gemiddelde huizenprijs van 450.000 euro zal al van toepassing zijn in juni 2024. In het laatste half jaar kan de prijs verder gaan stijgen. Het zal mij niet verbazen dat we volgend jaar de 500.000 euro gaan aantikken.

Stijgende lijn grafiek huizenprijzen Nederland, 2016-2023.
prijsindex woningen per kwartaal (2015100) nederland. Bron: CBS.nl

Hypotheekrente relatief onveranderd

De afgelopen tijd is de hypotheekrente niet veel veranderd. Ook de komende maanden zal er niet veel veranderen en blijft de hypotheekrente rond hetzelfde niveau als op dit moment. Vooral doorstromers zullen de komende maanden een poging wagen om een leuke andere koopwoning te kopen. Deze doorstromers hebben vaak een flinke overwaarde die er voor zorgt dat na het kopen van de andere woning de maandlasten betaalbaar blijven.

Alleenstaanden komen moeilijk aan woning

Het grote probleem zit hem bij de alleenstaanden en de stellen die uit elkaar gaan. Deze groep komt bijna niet meer aan een koopwoning. Je ziet steeds meer stellen die al uit elkaar zijn maar nog wel bij elkaar wonen. De koopwoning kan dan niet op 1 naam worden gezet en / of de andere partner kan geen andere woning vinden. In dit soort situaties moet eerst de scheiding worden geregeld alvorens verdere stappen ondernomen kunnen worden. Deze stellen willen graag uit elkaar maar blijven gedwongen met elkaar leven / verbonden. Een nieuwe start kan dan niet worden gemaakt.

Conclusie: Meer bouwen moet stijgende prijzen dempen

Er zal gebouwd moeten worden waarbij vooral de starters en alleenstaanden een koopwoning moeten kunnen kopen. Vorige maand was er goed nieuws van het ABP. Zij gaan 400 miljoen uitgeven voor 1500 nieuwe huurwoningen. De woningen worden energiezuinig maar door het beperkte budget ook vrij klein.

De huren van de middeldure woningen zijn conform de beoogde nieuwe wet gemaximeerd op € 1200 per maand. Daarvoor krijgen bewoners een zuinige A++ woning met een bescheiden woonoppervlak van 50 tot 65 vierkante meter.

Het is dus mogelijk om betaalbare / goedkopere woningen te bouwen. Een woonoppervlak van 50m2 is voor een alleenstaande zeker geen probleem. Deze zijn al blij dat ze op zich zelf kunnen gaan wonen.

Als de bouw van nieuwe woningen toeneemt, zal dit een dempend effect op de verkoopprijzen hebben. Maar dit punt hebben we nog lang niet bereikt. Voordat de eerste effecten van grootschalige nieuwbouw zichtbaar zijn, hebben we de gemiddelde verkoopprijs van 500.000 euro helaas al bereikt ben ik bang…

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 reacties

  1. Huizenprijzen dalen heel hard de komende jaren. Recessie amerika komt eraan en verkopen huizendaling is al een feit. Europa volgt. In Nederland hebben de huizenprijzen niks met bouwen te maken. Het zijn de makelaars die de huizenmarkt verziekt hebben. Hypotheekrente overwaarde en hogere lonen allemaal onzin. Bankenanalisten zijn jochies die denken verstand te hebben en de waarheid zeggen. Gebaseerd op gebakken lucht.
    Daling en recessie aanstaande in Nederland binnen 8 maand vanaf nu. Dat staat vast.
    Dus huizenprijzen 500000 euro? Droom lekker verder in die onzin.

    1. Makelaars bepalen de koopprijs niet, en al helemaal niet voor welke prijs er verkocht wordt.

      Waarom altijd daarheen gewezen wordt is mij een raadsel.

    2. Geachte ‘Waarheid’,

      Dank voor uw bericht. Ik ben blij dat de huizenprijzen heel hard gaan dalen de komende jaren! Zo kunnen wij een huis kopen. Weet u zeker dat het echt de binnen 8 maanden gebeurt (daling en recessie)? Voor ons zou dit heel prettig zijn. Staat dit vast zoals u zegt of kunt u aangeven hoeveel % kans er is? Is dit echt 100% kans?

      Ik ben blij dat de huizenprijzen (gemiddeld dan denk ik?) niet 5 ton worden. Dat zou echt absurd hoog zijn!!!!!!!!

      Dank nogmaals voor uw bericht, voor ons zeer geruststellend!!!!

  2. Nederland in recessie volgend jaar dus nee huizenprijzen dalen -30% in 8 maand en daarna verdere daling.
    Praatjes van hypotheekrentes en meer lenen door hogere lonen en huizentekort.? Onzin. Het wordt aangepraat en mensen geloven erin. Makelaars hebben de woningmarkt verziekt.
    Amerika daling huisen verkopen is een feit. Recessie daar komt eraan. Europ volgt amerika.
    Dus nee ga weg met je 500000 en waarschuw mensen dat als ze een huis nu kopen ze over 2 jaar huilend de deur achter zich dicht trekken van een stuk steen a 7 ton, als ze naar de uwv lopen omdat hun geleasde auto als af is gepakt.
    MAAR NEE GA MESNEN LEKKER MAKEN MET 5 TON. goed bezig.

      1. Kansloze voorspellingen en in een glazen bol kijken van ongeschoolde financieel specialisten dat is pas een goed verhaal.
        Mensen lekker maken met niks. Echt zo kansloos. Schijf eens de werkelijkheid ipv ooooohh zou het 500000 worden? Oh bizar ooohhh , niks beters te vertellen?

      1. Nee zeker niet maar vertel geen flauwekul.
        Mensen de lucht in praten is al jaren gedaan. En mensen trappen er elke keer maar weer in.
        De afgrond is nabij. Volgend jaar kijk ik wat er dan voor verhaaltje staat. Staat er dan ook : de daling van 30% had niemand voorzien en zouden we naar 50% daling gaan , echt bizar… zie het stuk wel verschijnen volgend jaar

      2. Nee zeker niet
        Maar lees het verhaal volgend jaar wel.

        Daling van 30% niemand voorzien. Bizar zal de daling naar 50% gaan ? Bizar. Of 60%

        Ik zie dit volgend jaar wel staan

      3. Zie het bericht volgend jaar wel

        Daling huizenprijzen 30 procent. Wie had dat verwacht bizar. En zal het na 50 procent daling gaan bizar.

    1. Beste ‘K’,

      Dank voor u bericht. Wel wat rommelig, maar de strekking is ons duidelijk en wij zijn ZEER VERHEUGD dat er een 30% daling komt en zelfs verder daalt! (wij willen graag een huis kopen namelijk).
      Anderen (o.a. ‘Waarheid’) onderstreept wat u zegt dus wij kunnen opgelucht ademhalen en rustig slapen(-:

      Fijne dag,

      Fam. Feenstra

  3. Knap hoor zo’n voorspelling, de hoogste econoom zit er al iedere keer naast, maar ik hoop dat uw gelijk krijgt, dan koop ik er direct een huis bij.

  4. Goedemorgen,

    De economische recessie is al ingezet. Japan heeft de eerste klappen al gehad.

    Banken in the USA staan op kiepen en de recessie zal de huizenmarkt doen crashen, zeker in de VS en Canada, waar iedereen tot diep in de nek in de schulden zit. Dit komt naar Europa en zeker Nederland wordt keihard geraakt, aangezien de economie teveel gekoppeld is eigendom als een huis, welke oververhit is en totaal niet in verhouding staat.

    Heeft totaal geen moment met lagere rente te maken, tekort aan huizen, aangezien straks de werkeloosheid als een gek gaat stijgen, mensen hun leaseauto en overige kredieten moeilijk tot niet meer kunnen betalen.

    Waarom dan geloven, dat de huizenprijzen nog gaat stijgen.

    Broodje aap verhaal….

    Wij hebben ons huis verkocht begin 2024 en de makelaars, die wel eerlijk en oprecht waren en zijn, gaven duidelijk aan, dat dat een goede zet was. Waarom? Omdat het hoogtepunt al bereikt is namelijk in Q2 dit jaar en we de cijfers van de NVM pas begin oktober gaan zien en dan stabilisatie is en daarna in Q4 2024/Q1 2025 de daling ingezet wordt, eerst rustig en daarna keihard.

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen