Het is eindelijk zover: het plan voor je verbouwing is klaar en je kunt aan de slag. Vaak is dat een leuke ervaring, maar zo’n verbouwing kan ook een financiële uitdaging vormen. Soms kunnen onvoorziene kosten en uitgaven de oorspronkelijk begrote kosten overtreffen, waardoor je in een lastige situatie terechtkomt als je geld hebt geleend voor de verbouwing. Merk je dat je verbouwing duurder wordt dan je had verwacht en is je lening daardoor ontoereikend? Dan kan dit veel stress opleveren. De volgende vijf tips kunnen helpen om goed om te gaan met een overschrijding van het budget.
1. Stel je prioriteiten vast
Het is niet ongebruikelijk dat verbouwingsprojecten groeien in omvang en kosten naarmate het proces vordert. Als je geconfronteerd wordt met een budgetoverschrijding, dan is het belangrijk om je prioriteiten te evalueren en eventueel aanpassingen aan het project te maken. Overweeg welke aspecten van de verbouwing essentieel zijn en welke mogelijk kunnen worden uitgesteld of aangepast. Misschien kun je bepaalde luxe elementen verminderen of alternatieve, kosten effectievere materialen gebruiken zonder in te leveren op kwaliteit. Zijn die extra dure tegels echt nodig voor je nieuwe badkamer, of is er een goedkopere variatie te vinden die ook van goede kwaliteit is? En is dat extra raam in je aanbouw echt noodzakelijk, of kan het lichtplan op een andere manier opgelost worden? Het kan best lastig zijn om dergelijke keuzes te maken, maar ze helpen je wel om je budget onder controle te houden. Door realistisch te zijn over wat haalbaar is binnen je budget, kun je een betere grip krijgen op de kosten.
2. Zoek naar alternatieve financieringsmogelijkheden
Als je merkt dat je lening niet voldoende is om de verbouwingskosten te dekken, kun je overwegen om naar alternatieve financieringsmogelijkheden te zoeken. Een optie kan zijn om aanvullende financiering aan te vragen bij je kredietverstrekker of om te onderzoeken of er andere leningsmogelijkheden zijn met gunstigere voorwaarden. Het kan bijvoorbeeld soms gunstig zijn om je huidige persoonlijke lening over te laten sluiten, waarbij je direct een hogere kredietlimiet kiest. Houd er rekening mee dat het belangrijk is om verstandig te lenen en alleen te lenen wat je kunt terugbetalen binnen je financiële mogelijkheden. Het kan best lastig zijn om het hoofd koel te houden wanneer je voor betalingsproblemen staat. Toch blijft het ook dan van belang om geen overhaaste beslissingen te nemen. Kijk wat er mogelijk is en vergelijk je opties. Weet je bijvoorbeeld nog niet goed hoe hoog de kosten van de verbouwing gaan uitvallen? Dan kan een doorlopend krediet een interessante optie zijn. Dit is een flexibele oplossing, waarbij je er wel rekening mee moet houden dat ook de rente flexibel is en dus kan stijgen, met hogere aflossingskosten tot gevolg.
3. Maak goede afspraken met aannemers en leveranciers
Als de kosten van je verbouwing hoger uitvallen dan verwacht, is het de moeite waard om te onderhandelen met aannemers en leveranciers over de prijzen. Bespreek je situatie openlijk en eerlijk en zie of er mogelijkheden zijn om te besparen op bepaalde aspecten van het project. Sommige aannemers zijn bereid om een beetje flexibel te zijn, vooral als je goede relaties hebt opgebouwd tijdens het proces. Het kan ook nuttig zijn om offertes van meerdere aannemers te vergelijken om de meest concurrerende prijs te vinden. Het kan namelijk best lastig zijn om in te schatten wat een redelijke prijs is voor een (ver)bouwproject. Juist omdat dit projecten zijn die geen dagelijkse kost zijn, is het slim om je vooraf goed in te lezen en goed te laten informeren. Zo weet je waar je het over hebt wanneer je in onderhandeling gaat met aannemers of leveranciers.
4. Pas je planning aan
Als je merkt dat de kosten van je verbouwing de pan uit rijzen, kan het nuttig zijn om je verbouwingsplan en je planning te herzien. Misschien kun je het project in verschillende fasen uitvoeren, zodat je de kosten over een langere periode kunt spreiden. Vernieuw bijvoorbeeld eerst de badkamer, voordat je een nieuwe dakkapel op zolder laat plaatsen. Hierdoor heb je meer tijd om extra financiële middelen te vinden en de verbouwing binnen je budget te houden. Het kan ook helpen om te werken met een ervaren architect of aannemer die je kan adviseren bij het plannen van de verbouwing op een manier die financieel haalbaar is. Ook wanneer je je zelf al goed hebt laten informeren, kan het lastig blijven om daarin zelf een goede inschatting te maken. Soms kan het bijvoorbeeld juist ook lonen om verschillende projecten in een keer uit te laten voeren, omdat dit dan qua kosten veel voordeliger uit kan pakken. Maar ook hier geldt natuurlijk dat je dan wel eerst een duidelijk kostenplaatje moet hebben, voordat je hierin verantwoorde keuzes kan maken.
5. Creëer een vangnet voor onvoorziene kosten
Een ding is zeker: bij verbouwingsprojecten kunnen er altijd onvoorziene kosten opduiken, hoe goed je ook plant. Daarom is het belangrijk om een financieel vangnet te creëren voor dergelijke situaties. Het hebben van een reservefonds voor onvoorziene uitgaven kan je gemoedsrust geven en voorkomen dat je in financiële problemen komt als er onverwachte kosten optreden. Probeer een bepaald percentage van je budget te reserveren voor onverwachtse tegenvallers, zodat je hierop voorbereid bent. Houd daarbij rekening met het feit dat het binnen een persoonlijke lening vaak niet mogelijk is om het afgesproken kredietbedrag te verhogen. Het kan dan handig zijn om vooraf al een hogere kredietlimiet af te spreken dan het bedrag dat je verwacht nodig te hebben voor de verbouwing. Wanneer je dan niet het volledige budget nodig hebt, hoef je dat deel van de lening ook niet aan te spreken. Maar zo heb je wel een vangnet, mocht de verbouwing toch duurder worden dan verwacht.
Bron artikel: https://www.becam.nl/blog/wat-als-de-verbouwing-meer-kost-dan-je-lening/