Soorten leningen – leenvormen
Indien u geld wilt lenen, kunt u kiezen uit een groot aantal verschillende leenvormen. De meest voorkomende soorten leningen hebben we hieronder voor u op een rij gezet. Wilt u meer informatie over een leenvorm, dan dient u op de link onder de tekst te klikken.
Direct rentes leningen vergelijken
Persoonlijke lening
Een persoonlijke lening (ook wel PL genoemd) is een leenvorm waarbij het bedrag, de looptijd en het rentetarief bij het afsluiten van de lening vastgezet worden. Dat houdt automatisch in dat een persoonlijke lening een vaste maandtermijn kent, bestaande uit rente en aflossing. Door de vaste maandtermijn is een persoonlijke lening een verhoudingsgewijs zekere leenvorm.
Meer informatie over de persoonlijke lening
Doorlopend krediet
Bij een doorlopend krediet (DK) spreekt u met de kredietverstrekker een limiet af. Tot aan die limiet mag u geld opnemen. Op het moment dat u geld opgenomen heeft, dient u over het opgenomen saldo rente te betalen. In de meeste situaties dient u op regelmatige basis een deel van de opgenomen limiet weer af te lossen. Indien gewenst, kunt u tussentijds weer extra bedragen opnemen, maximaal tot aan de oorspronkelijke kredietlimiet. Het is tevens mogelijk om (vaak zonder boete) extra bedragen af te lossen. De verschuldigde rente bestaat uit een variabel rentetarief. Een doorlopend krediet is een zeer flexibele kredietvorm.
Meer informatie over het doorlopend krediet
Hybride lening
Het doorlopend krediet zit de laatste jaren in het verdomhoekje. Vrijwel alle kredietverstrekkers zijn gestopt met het aanbieden van deze leenvorm. In plaatst daarvan zien we dat een aantal kredietverstrekkers een lening op de markt heeft gebracht die een aantal van de kenmerken van een doorlopend krediet combineert met een aantal kenmerken van een persoonlijke lening. Dus een soort “hybride lening”.
WOZ-krediet
Ieder koophuis in Nederland wordt door de overheid gewaardeerd en krijgt een WOZ waarde. Onder een WOZ-krediet verstaan wij een doorlopend krediet dat alleen beschikbaar is voor eigenaars van een koopwoning. Hierbij is de WOZ-waarde bepalend voor de maximale lening. Er hoeft dus geen taxatie plaats te vinden (en u hoeft evenmin naar de notaris). De rente op een WOZ-krediet is vaak zeer scherp. Of beter gezegd: was. Want op dit moment worden er geen WOZ-kredieten aangeboden op de kredietmarkt.
Meer informatie over het WOZ-krediet
Autolening
Onder een autolening verstaan wij een persoonlijke lening waarbij u het geld dat u leent gebruikt om een auto aan te schaffen. De auto is hierbij het onderpand voor de lening. Vanwege dit onderpand is de rente bij een autolening vaak lager dan bij een blanco persoonlijke lening (een lening zonder onderpand).
Meer informatie over de autolening
Huurkoop
Huurkoop is een kredietvorm waarbij het geleende bedrag altijd gebonden is aan een vast object, bijvoorbeeld een auto. Bijzondere van huurkoop is dat u pas officieel eigenaar van het object wordt na betaling van de laatste termijn. Tot aan dat moment is de kredietgever nog eigenaar van het object.
Credit Card krediet
Op het moment dat u een credit card gebruikt voor de aankoop van bepaalde zaken, ontstaat automatisch een krediet. Meestal kunt u zelf de keuze maken of u het opgenomen saldo ineens af gaat lossen of dat u kiest voor aflossing in termijnen.
Meer informatie over creditcards
Rood staan op uw betaalrekening
Alhoewel veel mensen dit niet zo zien, is ook rood staan op een betaalrekening een vorm van lenen. Een hele populaire vorm, aangezien alle Nederlanders samen eind 2006 voor ongeveer 8 miljard euro rood stonden op hun rekening. De rentevergoeding die hierover door banken en credit card maatschappijen berekend wordt, is vaak zeer hoog. Rood staan is daarom een ongunstige vorm van lenen.
Kies de juiste lening
Er bestaan grote verschillen tussen de verschillende soorten leningen. Op het moment dat u een lening wilt afsluiten, dient u allereerst de keuze te maken tussen voor de juiste leenvorm. Daarnaast dient u goed te kijken welke maatschappij u het beste aanbod kan geven.
Voor een overzicht van de actuele leenrentes van een groot aantal kredietverstrekkers, klik hier