Vergoedingen voor een ziekenhuisbevalling in de zorgverzekering (update 2023)
Een zwangere vrouw maakt vooraf een keuze waar ze wil bevallen: thuis (of ter vervanging daarvan in een kraaminstelling of hotel) of in het ziekenhuis. Een ziekenhuisbevalling verhoogt de totale kosten van de geboortezorg ten opzichte van een thuisbevalling. Hoe zit het met de vergoeding van de kosten van zo’n ziekenhuisbevalling vanuit de zorgverzekering?
Wat is een poliklinische bevalling zonder medische indicatie?
Met een poliklinische bevalling wordt simpelweg bedoeld dat de vrouw in het ziekenhuis haar baby ter wereld brengt. Dat vinden veel vrouwen een fijn idee, omdat alle medische voorzieningen die bij onverhoopte complicaties dan direct voorhanden zijn.
Ziekenhuisbevalling in de basisverzekering
Er is een standaard pakket aan vergoedingen rondom zwangerschap en bevalling in de basisverzekering. Een ziekenhuisbevalling brengt wel meer kosten met zich mee dan een thuisbevalling. Daarom wordt een poliklinische bevalling alleen volledig vanuit de basisverzekering vergoed als hiervoor een medische indicatie aanwezig is. Dan heeft een gynaecoloog vooraf al aangegeven dat u in het ziekenhuis moet bevallen. Is die indicatie er niet, dan komt bij een ziekenhuisbevalling een eigen bijdrage kijken.
Ziekenhuisbevalling in de aanvullende zorgverzekering
Een aanvullende zorgverzekering biedt vaak een vergoeding voor een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak. Deze vergoeding is dan onderdeel van de totale dekking voor zwangerschap en bevalling in die aanvullende polis. Doorgaans vergoedt de verzekeraar de eigen bijdrage of een bepaald percentage daarvan.