Vergoedingen voor kraamzorg in de zorgverzekering (update 2023)
Na een bevalling staan de ouders er niet direct alleen voor met de baby. Ze krijgen hulp van een kraamverzorgende, die ze bijstaat in de heftige eerste dagen na de geboorte. Die kraamhulp kost natuurlijk geld, net als alle andere vormen van geboortezorg. Op deze pagina bespreken we in hoeverre de kosten van kraamzorg vergoed worden vanuit de zorgverzekering.
Wat is kraamzorg?
Een kraamverzorgster helpt bij de verzorging van de moeder en de pasgeboren baby. Ook hoort huishoudelijke ondersteuning bij kraamzorg. Bovendien leert de kraamverzorgster de ouders hoe ze hun baby moeten verzorgen.
Kraamzorg in de basisverzekering
Er is een standaard pakket aan vergoedingen rondom zwangerschap en bevalling in de basisverzekering. Hierin is ook de vergoeding voor kraamzorg opgenomen. Na elke bevalling heeft het gezin recht op een aantal uren kraamzorg, verdeeld over een aantal dagen. Deze aantallen worden toegewezen volgens een vastgesteld protocol. Het aantal uren kan eventueel bij medische complicaties verder uitgebreid worden met extra kraamzorg.
Kraamzorg en het eigen risico
Net als andere kosten rondom zwangerschap en bevalling valt kraamzorg niet onder het eigen risico. U hoeft dus niet eerst uw eigen risico vol te maken voordat de verzekering gaat betalen.
Kraamzorg en de eigen bijdrage
Bij kraamzorg is wel sprake van een eigen bijdrage. Wettelijk is bepaald dat u voor kraamzorg een eigen bijdrage moet betalen van € 4,80 per uur (2023).
Kraamzorg in de aanvullende zorgverzekering
Omdat niet alle kosten van kraamzorg gedekt worden binnen de basisverzekering kunt u hiervoor een extra dekking afsluiten binnen een aanvullende zorgverzekering. De extra vergoedingen zijn dan onderdeel van de totale dekking voor zwangerschap en bevalling in die aanvullende polis.