HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Wij vergelijken de zorgverzekeringen van o.a.

Soorten zorgverzekeringen

Welke soorten zorgverzekeringen zijn er?

In Nederland is een groot aantal zorgverzekeraars actief. Deze zorgverzekeraars bieden een groot aantal soorten zorgverzekeringen aan. Op deze site kunt u het aanbod van deze zorgverzekeraars vergelijken.

Op deze pagina zetten we de verschillende soorten zorgverzekeringen op een rij. Hierbij kijken we naar de geboden dekkingen, de verschillen in keuzevrijheid met betrekking tot de zorgkeuze en de wijze waarop de eventuele kosten van de zorg moeten worden betaald.

Direct zorgverzekeringen vergelijken

Basisverzekering

Iedere inwoner van Nederland is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Deze verzekering biedt dekking tegen de kosten van “basiszorg”. De dekking van de basisverzekering wordt ieder jaar voor het volgende kalenderjaar vastgesteld door de overheid. De dekking is dus voor alle aangeboden basisverzekeringen gelijk. Toch bestaan er verschillen tussen de aanbieders van basisverzekeringen. De belangrijkste verschillen hangen samen met de mate van keuzevrijheid van de verzekerde met betrekking tot de keuze van een zorgaanbieder (zorgverlener) en de wijze waarop de kosten van de zorg moeten worden voldaan. Hierbij bestaan de volgende type polissen:

Naturapolis

Op het moment dat een verzekerde medische zorg nodig heeft, dan is de verzekerde (in principe) verplicht om een zorgaanbieder te kiezen waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft. Dat wil zeggen dat er dus geen (volledige) keuzevrijheid bestaat wat betreft de keuze van zorgaanbieder. De kosten van de zorg worden door de zorgverzekeraar direct betaald. Toch kan een verzekerde ook een niet-gecontracteerde zorgverlener kiezen. Alleen zijn zorgverzekeraars dan verplicht om niet alle, maar slechts een deel van de kosten te vergoeden. Bij zorg door een niet-gecontracteerde zorgaanbieder moet dus meestal een deel zelf bijbetaald worden.

De laatste jaren komen steeds meer zorgverzekeraars op de markt met een naturapolis waarbij de zorgkeuze beperkt is. Doordat verzekeraars dan hele scherpe afspraken maken met een beperkt aantal zorgverleners, zijn deze zorgverzekeringen vaak een stuk goedkoper dan andere zorgverzekeringen. Deze polissen staan ook wel bekend onder de naam budgetpolissen.

Restitutiepolis

Op het moment dat een verzekerde medische zorg nodig heeft, dan kan de verzekerde die een restitutiepolis heeft zelf een zorgaanbieder uitkiezen. Bij de restitutiepolis bestaat dus wel keuzevrijheid wat betreft de keuze van zorgaanbieder. De kosten van de zorg dient de verzekerde zelf te betalen (voorschieten). De verzekerde kan deze kosten daarna declareren bij de zorgverzekeraar.

Alleen als een zorgaanbieder een extreem hoog tarief rekent, dan is het mogelijk dat u bij een restitutiepolis zelf een deel van de kosten moet betalen. Dit kan voorkomen worden door vooraf bij de verzekeraar te vragen of dit risico bij een bepaalde zorgaanbieder speelt.

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een variant tussen de naturapolis en de restitutiepolis. Meestal is het een polis waarbij voor sommige soorten zorg alleen alles vergoed wordt als de verzekerde naar een gecontracteerde aanbieder gaat (natura) en waarbij voor andere soorten zorg het ‘marktconform tarief’ vergoed wordt (restitutie).

Meer informatie over de basisverzekering

Aanvullende verzekering

Zoals hierboven aangegeven, is een basisverzekering verplicht. Deze verzekering biedt een basisdekking aan voor medische zorg. Omdat niet alle zorg in de basisverzekering is opgenomen, bieden zorgverzekeraars ook aanvullende verzekeringen aan. De verzekeraars kunnen zelf de samenstelling van de aanvullende verzekering bepalen. Hierbij kunt u denken aan dekking voor:

  • alternatieve geneeswijzen;
  • (aanvullende) fysiotherapie;
  • preventieve checks;
  • de tandarts;
  • medische hulp in het buitenland;
  • etc.

Vaak bieden zorgverzekeraars verschillende pakketten aanvullende verzekeringen aan. Hierbij wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt in doelgroep (studenten, 55 plussers, etc) en/of de uitgebreidheid van de geboden dekking. De verschillen in aangeboden aanvullende verzekeringen zijn erg groot.

Meer informatie over de aanvullende verzekering

Tandartsverzekering

Voor verzekerden tot 18 jaar (in 2010 was dat nog 22 jaar) vallen de meeste tandarts- en mondhygiënekosten onder de basisverzekering. De basisverzekering dekt echter geen tandheelkundige zorg voor mensen die ouder zijn. Goed beschouwd is de tandartsverzekering een aanvullende verzekering. Veel maatschappijen bieden echter een losse tandartsverzekering aan zodat deze “aanvullende verzekering” vaak als aparte categorie wordt gezien.

Meer informatie over de tandartsverzekering

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Sparen
Trade Republic3,25%
Freedom243,15%
Scalable Capital3,00%
Banca Progetto3,00%
Santander Consumer Bank2,99%
Nieuws
Vrijblijvend hypotheek aanvragen