Vergoedingen voor medicijnen voor ADHD in de zorgverzekering (update 2023)
Er zijn veel mensen met ADHD die hiervoor medicijnen slikken. Niet alle soorten ADHD-medicatie worden echter vergoed vanuit de basisverzekering. Op deze pagina leggen we uit wat ADHD is en hoe het zit met de vergoeding en eigen bijdrage voor ADHD-medicijnen vanuit de zorgverzekering.
Direct zorgverzekeringen vergelijken
Wat is ADHD?
ADHD is een afkorting die staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Deze naam zegt het al: er is sprake van een aandachttekort en van hyperactiviteit. De gevolgen zijn concentratieproblemen en druk gedrag. Bij de variant ADD is er wel sprake van een aandachttekort maar ontbreekt het drukke gedrag.
Wat doen ADHD-medicijnen?
ADHD-medicijnen zijn geen kalmerende middelen. Sterker nog: het zijn stimulerende middelen. Deze medicatie helpt om te focussen en verhoogt daardoor de concentratie. ADHD-medicatie valt onder de Opiumwet. Dit is belangrijk om te weten als u naar het buitenland gaat: u heeft dan een medische verklaring nodig om aan te tonen dat de pillen door een arts voorgeschreven zijn.
ADHD-medicatie en de basisverzekering
Medicijnen voor ADHD zijn er in verschillende varianten. De werking van de verschillende varianten loopt behoorlijk uiteen, net als de kosten. Dit heeft tot gevolg dat niet alle soorten ADHD-medicijnen volledig vergoed worden vanuit de basisverzekering.
Eigen bijdrage voor ADHD-medicijnen
Wettelijk is vastgesteld dat u voor een aantal ADHD-medicijnen een eigen bijdrage moet betalen. Dit heeft te maken met de kosten: sommige medicijnen (zoals Concerta, Strattera, Medikinet of Equasym) zijn veel duurder dan andere (zoals Ritalin). Dat veel mensen toch voor de duurdere varianten kiezen heeft vooral te maken met de langere werking: één keer per dag innemen is hierbij voldoende. De duurdere ADHD-medicatie wordt dus niet volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
Deze eigen bijdrage is óók van toepassing bij ADHD-medicatie voor kinderen.
Eigen risico bij ADHD-medicijnen
Bij de basisverzekering heeft iedere volwassene een verplicht eigen risico. Dat houdt in dat u bij zorgkosten die onder de basisverzekering vallen het eerste deel dat u jaarlijks declareert (het eigen risico bedrag) zelf dient te betalen. Medicijnen vallen onder het eigen risico, dus óók ADHD-medicatie.
Voor kinderen geldt echter nooit een eigen risico. Zijn de ADHD-medicijnen dus voor uw minderjarige zoon of dochter, dan is er geen eigen risico van toepassing.
ADHD-medicatie en de aanvullende zorgverzekering
Er zijn verschillende aanvullende zorgverzekeringen die de eigen bijdrage voor ADHD-medicijnen vergoeden. Hierbij is het belangrijk om de voorwaarden van de verzekering goed te checken.
Vaak is er sprake van één maximale totaalvergoeding van de eigen bijdragen voor GVS-medicijnen. Gebruikt u ook andere medicijnen met een eigen bijdrage, dan komt u wellicht boven die maximale totaalvergoeding.
Ook zijn er verzekeraars die de eigen bijdrage voor ADHD-medicatie specifiek wél of juist specifiek n├¡et vergoeden.