HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Wij vergelijken de zorgverzekeringen van o.a.

Refertilisatie en de zorgverzekering

Dekking voor refertilisatie in de zorgverzekering (update 2023)

Als een stel ervan overtuigd is dat ze geen kinderen (meer) willen krijgen kunnen ze kiezen voor sterilisatie – de meest rigoureuze manier van anticonceptie. Op deze pagina bespreken we de hersteloperatie voor gesteriliseerde mensen: refertilisatie. Wat is refertilisatie en hoe zit het met de vergoeding van de kosten vanuit de zorgverzekering?

Zorgpremie 2023 berekenen

Wat is refertilisatie?

Soms krijgt iemand spijt van de sterilisatie die hij of zij heeft laten uitvoeren. Die sterilisatie leek een goed idee: zo hoefde de vrouw niet jarenlang de anticonceptiepil te slikken. Het leven kan echter zo lopen dat die sterilisatie achteraf toch geen goed plan bleek.

Dan ontstaat de wens om de ingreep ongedaan te laten maken. Het ongedaan maken van een sterilisatie noemen we ‘refertilisatie’: het opnieuw vruchtbaar maken. Refertilisatie is niet altijd mogelijk. De kans dat het lukt is bij mannen groter dan bij vrouwen.

Refertilisatie in de basisverzekering

Net als sterilisatie wordt een operatie voor refertilisatie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wilt u uw sterilisatie ongedaan laten maken en dit niet (helemaal) zelf betalen? Dan heeft u een aanvullende zorgverzekering nodig.

Refertilisatie en eigen risico

Het eigen risico dat in het algemeen geldt voor de zorg draait om de vergoedingen vanuit het basispakket. Omdat refertilisatie niet onder de basisverzekering valt is dit eigen risico daarbij niet van toepassing.

Dat wil niet zeggen dat u bij refertilisatie niets zelf hoeft te betalen. Als u al een zorgverzekering heeft die er dekking voor heeft kan het zijn dat niet 100% van de kosten vergoed wordt. Het deel van de kosten dat u uit eigen zak moet betalen is dan alsnog uw eigen risico.

Refertilisatie in de aanvullende zorgverzekering

De meeste aanvullende zorgzekeringen bieden géén dekking voor refertilisatie. Slechts een enkele polis wil een vergoeding geven voor het herstellen van de vruchtbaarheid. Bent u van plan deze operatie te laten uitvoeren in het komende kalenderjaar? Refertilisatie kost zomaar duizenden euro’s, dus dan is het wel de moeite (en de premie) waard om een aanvullende zorgverzekering te zoeken die deze hersteloperatie vergoedt.

Wachttijd

Sommige aanvullende zorgverzekeringen hebben in hun polisvoorwaarden staan dat er een wachttijd is voor refertilisatie operaties. Dat is belangrijk om rekening mee te houden. Het zou vervelend zijn als u verwacht dat de hersteloperatie volgend jaar vergoed wordt, om er dan vervolgens achter te komen dat er een jaar wachttijd geldt.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Sparen
Trade Republic3,25%
Freedom243,15%
Banca Progetto3,15%
Santander Consumer Bank3,14%
MeDirect3,12%
Nieuws
Vrijblijvend hypotheek aanvragen