Dekking voor de anticonceptiepil in de zorgverzekering (update 2023)
Heel veel vrouwen gebruiken een vorm van anticonceptie om niet zwanger te worden, zoals de anticonceptiepil. In hoeverre worden de kosten van ‘de pil’ gedekt door de zorgverzekering? Op deze pagina bespreken we de vergoeding van de pil vanuit de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekeringen.
Online zorgverzekeringen 2023 vergelijken
Anticonceptiepil in de basisverzekering
Voor de vergoeding vanuit de basisverzekering maakt het verschil hoe oud u bent: jonger dan 21 jaar, of 21 jaar of ouder.
Vrouwen tot 21 jaar
Vrouwen tot 21 jaar krijgen de kosten van de anticonceptiepil vergoed vanuit de basisverzekering. Het kan wel zijn dat er alsnog een eigen bijdrage of eigen risico (vanaf 18 jaar) aan de orde is.
Vrouwen vanaf 21 jaar
Vrouwen vanaf 21 jaar krijgen de anticonceptiepil niet vanuit de basisverzekering vergoed. Behalve wanneer u de pil voorgeschreven krijgt vanwege bepaalde medische aandoeningen. Dan kunt u de kosten alsnog declareren.
Anticonceptiepil en het eigen risico
Bij de basisverzekering is sprake van een verplicht eigen risico. Omdat de anticonceptiepil alleen onder de basisverzekering valt voor vrouwen die jonger zijn dan 21 jaar en er alleen een eigen risico bestaat voor volwassenen, is het eigen risico bedrag bij anticonceptie alléén van belang voor pilgebruikers van 18 tot 21 jaar oud.
Anticonceptiepil en eigen bijdrage
Ook als uw anticonceptiepil vanuit de basisverzekering vergoed wordt kan er toch sprake zijn van een eigen bijdrage. Dat is aan de orde als de specifieke pil die u krijgt duurder is dan vergelijkbare pillen (met dezelfde werkzame stoffen). Dan moet u het prijsverschil zelf betalen, dat is uw eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage kan – afhankelijk van de voorwaarden – weer wel vergoed worden vanuit een aanvullende zorgverzekering.
Anticonceptiepil in de aanvullende zorgverzekering
Voor de anticonceptiepil geldt dat de kosten van de pil door veel aanvullende zorgverzekeringen (niet alle!) gedekt worden. Hierbij moet wel voldaan worden aan de regels van het GVS (geneesmiddelenvergoedingssysteem). Dit houdt in dat de betreffende anticonceptiepil (= het geneesmiddel) opgenomen moet zijn in een register om voor declaratie in aanmerking te komen. Staat uw specifieke pil niet in dat register, dan worden de kosten ervan niet vergoed. Verzekeraars kunnen er ook voor kiezen om medicijnen die wel in het register staan toch niet te vergoeden. Wel moeten ze ervoor zorgen dat er in ieder geval één medicijn per werkzame stof vergoed wordt.
Bovendien geldt vaak een maximale vergoeding per jaar voor de pil. Tot slot zijn er ook nog verzekeringen die de vergoeding voor de anticonceptiepil specifiek uitsluiten. Controleer bij de keuze van uw zorgverzekering of de kosten van uw anticonceptiepil binnen deze vergoeding vallen.