HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Wij vergelijken de zorgverzekeringen van o.a.

Opstalverzekering kiezen

Welke verzekering heb je nodig voor je eigen huis?

Als je een eigen huis hebt wil je dat natuurlijk verzekeren tegen schade. Of eigenlijk is dat meestal gewoon verplicht. Maar welke opstalverzekering moet je kiezen?

Opstalverzekering verplicht

Eerst over de verplichting om een opstalverzekering te hebben. Het moet meestal van jouw hypotheekverstrekker, die heeft dat doorgaans in de voorwaarden van jouw hypotheek staan.

Verplicht in de voorwaarden van jouw hypotheek

Zij verstrekken jou immers een forse lening met je huis als onderpand. Het verloren gaan van jouw huis betekent voor hen ook dat het onderpand verdwenen is, terwijl de lening niet is afgelost. Om te voorkomen dat ze dan hun geld niet terugkrijgen stellen ze een opstalverzekering verplicht.

Keuzehulp opstalverzekeringen

Om de juiste keuze te maken voor jouw opstalverzekering moet je een aantal beslissingen nemen:

  1. Welke dekking wil je?
  2. Wil je aanvullende dekkingen?
  3. Welke verzekeraar moet het worden?

1. Welke dekking voor je eigen huis?

Er zijn verschillende soorten opstalverzekeringen, waarvan de extra uitgebreide en de all risk polis vooral nog aangeboden worden tegenwoordig. Het ligt er maar net aan welke schade-oorzaken je afgedekt wilt zien. En wil je dan een lijst met gedekte oorzaken of juist het uitgangspunt dat elke schade gedekt is, behalve wat er op de lijst met uitsluitingen staat?

Soorten opstalverzekeringen

De keuze hangt verder af van jouw persoonlijke situatie en wensen:

  • de locatie en ligging van de woning
    Kijk hierbij vooral naar de kans dat uitgesloten schade-oorzaken zich bij jou kunnen voordoen. Staan er bijvoorbeeld veel bomen? Dan is het risico op schade door omvallende bomen groter – als de windkracht niet hoog genoeg is het label ‘storm’ kan het zijn dat de schade niet vergoed wordt. Of waterschade bij regenwater dat vanaf de straat je huis in stroomt. Is dat bij jou een reëel risico?
  • jouw risicohouding
    Iedereen kijkt op een andere manier naar risico’s. Lig jij van elk mogelijk risico ’s nachts wakker? Dan is het beter om jouw huis zo uitgebreid mogelijk te verzekeren. Dan betaal je wel wat meer, maar dat is je nachtrust wel waard.
  • jouw financiële situatie
    Je kunt op twee manieren naar jouw financiële situatie kijken. Heb je een krap budget, dan zou je denken dat je moet kiezen voor de goedkoopste opstalverzekering. Aan de andere kant: als je geen geld hebt om ongedekte schades te kunnen dragen is het misschien slimmer om dan j├║ist je huis uitgebreid te verzekeren.

2. Wil je aanvullende dekkingen?

Qua aanvullende dekkingen gaat het bij de opstalverzekering vooral om de fundering en een glasverzekering. Glasschade en schade aan de fundering valt meestal niet onder de standaard dekking van de opstalverzekering – als je die schades gedekt wilt zien moet je dat extra of apart verzekeren.

3. Welke verzekeraar moet het worden?

Als je weet wat je precies wilt verzekeren voor je woning, zowel qua schade-oorzaken als qua aanvullende dekkingen, dan is het tijd om een specifieke opstalverzekering te selecteren. Er zijn flinke premieverschillen tussen de verzekeraars – goed vergelijken is dan ook geen overbodige luxe. Daarbij let je natuurlijk niet alleen op de premie… ook de voorwaarden zijn belangrijk!

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Sparen
Trade Republic3,25%
Freedom243,15%
Banca Progetto3,15%
MeDirect3,12%
Hoist Sparen3,10%
Nieuws
Vrijblijvend hypotheek aanvragen