Afwijzing betekent niet per se dat je kansloos bent
Daar sta je dan. Je hebt geld nodig voor een grote uitgave. Geld dat je niet op je spaarrekening hebt staan. En ja, je hebt het écht nodig. Dus besluit je dat je een lening gaat aanvragen. Daar ben je niet zo van. Geld lenen, daar ben je voorzichtig mee. Maar nu is het niet anders, dus so be it. Je kijkt goed rond naar de mogelijkheden, vergelijkt de verschillende aanbieders en vraagt een persoonlijke lening aan. In het volste vertrouwen dat het snel geregeld zal zijn. Maar dan… krijg je een afwijzing! Daar had je niet op gerekend. Wat nu?
Nee hoor, dit is geen situatie uit mijn leven. Die ene keer dat ik een lening wilde afsluiten – voor de aankoop van mijn eerste autootje – werkte ik zelf bij een bank. De aanvraag van mijn doorlopende krediet (ja, dat kon toen nog) tegen personeelscondities was zó in orde. Toch kan ik me wel goed voorstellen hoe vervelend het is als je in bovenstaande situatie terechtkomt.
Paniek bij afgewezen lening
Wat nu als jij zelf wél in die situatie zit: je krijgt een afwijzing op jouw leningaanvraag. Moet je nu in paniek raken? Betekent het feit dat deze aanvraag voor een lening afgewezen wordt dat je er nergens één kunt krijgen? Banken werken toch allemaal met dezelfde leennormen?
Goed nieuws
Nog eens nee! Sowieso is in paniek raken volkomen zinloos, maar dat terzijde. Het goede nieuws is dat die ene afwijzing niet per se betekent dat geen enkele kredietverstrekker met jou in zee wil gaan.
Leennormen VFN
Inderdaad – kredietverstrekkers werken in de basis met dezelfde leennormen. Die regels zijn voorgeschreven en daar moeten ze zich aan houden. Je hebt de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN), die stelt ieder jaar deze leennormen vast. De hele branche is daaraan gebonden, dat is simpel. Dus als jouw aanvraag niet binnen die normen valt… dan kan het inderdaad wel heel lastig worden.
Aanvullende eigen voorwaarden
Naast die algemene leennormen hebben kredietverstrekkers vaak ook nog aanvullende eigen voorwaarden. Daar zit wél ruimte, want wat de ene bank als regel heeft hoeft bij de andere dan niet te gelden. Het kan dus prima zo zijn dat een leningaanvraag die door de ene bank afgewezen wordt, bij een andere wél akkoord is.
Hoe weet je waar je wél terecht kunt voor een lening?
De vraag is: hoe kom je er achter hoe dat zit met die wisselende acceptatievoorwaarden? Je kunt toch moeilijk bij elke bank een lening aanvragen… De oplossing ligt bij een goede kredietadviseur. Die weet de weg in kredietland, kent de regels bij heel veel geldverstrekkers en kan je daar heel goed bij helpen.
Kredietadvies zonder kosten
De oplossing: vraag een offerte aan via onze vergelijking van leningen. Dan neemt een kredietspecialist contact met je op om te bespreken of de door jou gekozen kredietverstrekker wel past bij jouw aanvraag en situatie. Natuurlijk is het voorwaardenpakket van de banken daarbij één van de zaken waar de adviseur naar kijkt. En nee – voor dat advies krijg je géén factuur!