Belangrijk voor hypotheekrenteaftrek!
Het blijft altijd een leuke discussie: hoort een garage bij de woning – of niet? Wie een huis koopt met daarbij direct aangrenzend een garage zal voor de hypotheek de waarde van de woning en de garage meenemen in de taxatie. De garage en de woning vallen nu voor de inkomstenbelasting in box 1 waardoor de betaalde hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is. Helder.
Garage kopen in de wijk… altijd box 3?
Huiseigenaren die later een garage kopen in een andere straat (paar honderd meter verder op) zullen van hun hypotheekadviseur te horen krijgen dat de betaalde hypotheekrente over de garage niet fiscaal aftrekbaar is. De huizenbezitter die een aparte extra hypotheek afsluit voor de garage krijgt hierdoor een box 3 schuld.
Niet altijd: losse garage soms in box 1
Onlangs is er een uitspraak gedaan van de Belastingdienst dat een garage, die op ongeveer 70 meter van een woning is gelegen en in dezelfde bouwstijl en in hetzelfde jaar is gebouwd als de woning, een aanhorigheid van de eigen woning is. Deze uitspraak laat zien dat een garage op afstand van de woning wel degelijk onder box 1 kan vallen. Dit is mogelijk als de aanhorigheid kan worden aangetoond!
Wat betekent aanhorigheid?
Een aanhorigheid of aanhorige zaak is een moeilijk woord voor alles wat bij een te verkopen of verhuren object behoort. Bijvoorbeeld een tuin, een boomgaard, een schuur, een loods, garagebox of garage. Aanhorig betekent dus niets anders dan bijbehorend. Een woning is een hoofdobject en de garage hoort daarbij, dus staat ten dienste van het huis. Een aanhorigheid is dus nooit zelfstandig in gebruik.
Wat vindt de Belastingdienst?
Het verhaal wordt nog leuker als de Belastingdienst gaat uitleggen wanneer we kunnen spreken van aanhorigheid. Om te kunnen spreken van een aanhorigheid van de eigen woning is van belang dat de bebouwde of onbebouwde onroerende zaak:
- behoort bij de woning;
- daarbij in gebruik is; en
- daaraan dienstbaar is.
Is een garage een aanhorigheid?
De vraag is nu of een garage een aanhorigheid is. Hier zijn diverse omstandigheden van belang, zoals:
- de afstand tussen de woning en de garage;
- de bouwkundige situatie, waarbij met name een rol kan spelen of de garage met de woning in een bouwblok of in hetzelfde wooncomplex is gelegen; en
- de bereikbaarheid van de garage vanuit de woning of vanaf de daarbij behorende grond.
Als u het verhaal nog kunt volgen ga ik u feliciteren. Ik ben de weg al lang kwijt.
Het bovenstaande is heel erg leuk beschreven, maar vanwege welk punt heeft de Belastingdienst nu besloten dat de garage bij de woning behoort in deze situatie?
Zelfde wijk, bouwstijl en bouwjaar
De woning en garage zijn in dezelfde bouwstijl en in hetzelfde bouwjaar gebouwd. In dezelfde wijk staan ook blokken met garages die in dezelfde bouwstijl zijn gebouwd maar niet direct aan een blok van woningen grenzen maar als apart blok haaks staan op de straat van de woningen of aan de overzijde van de woningen zijn gelegen.
Horen huis en garage bij elkaar?
De slogan van de Belastingdienst is weer eens van toepassing: Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Echter wie een garage koopt op afstand van zijn koopwoning weet nog steeds niet of de afgesloten hypotheek in box 1 of box 3 valt! Wat te doen: gewoon de aanhorigheid aantonen: dat huis en garage bij elkaar horen?