In mijn eerste blog van dit jaar Starters woningen bouwen (HomeFinance.nl) kon u lezen dat ik groot voorstander ben van het bouwen van kleine appartementen voor starters met een koopprijs van 100.000 euro tot 200.000 euro. Veel van de kleine appartementen kunnen dan gekocht worden door alleenstaande starters. Het aantal alleenstaanden in Nederland wordt ieder jaar meer.
Weten wat jij kunt lenen aan hypotheek? Klik hier
Woningen op Funda onder de € 200.000
In heel Nederland werd gemiddeld genomen het meest gereageerd op woningen onder de 200.000 euro. Even wat cijfers van het onderzoek van Funda:
- Er zijn slechts 9.000 woningen beschikbaar onder de 200.000 (3,85% van het totaal)
- Er zijn 35.000 woningen beschikbaar boven de 700.000 euro (15% van het totaal)
- Meeste reacties op woningen onder de 200.000 euro (4,64 reacties per week per woning)
- 65% van de starters wil niet uitwijken voor een eerste woning (andere stad / regio)
- 67% van de starters wil concessies doen aan hun woningwens (kleinere woning)
- Er stonden vorig jaar in totaal 164.671 huizen te koop en 70.343 appartementen
Deze cijfers laten zien wat we al jaren horen en weten. Heel veel starters kunnen geen woning meer kopen of zij moeten hulp krijgen van hun ouders. De groep klagende ouders wordt steeds groter. Zij hebben te maken met steeds oudere kinderen die nog thuis wonen. Deze kinderen zijn niet de gemakkelijkste omdat zij eraan toe zijn om het huis uit te gaan. In onze straat worden veel van de opbouwen van de woningen gebruikt voor de kinderen. Deze hebben dan hun eigen verdieping en kunnen hun eigen gang gaan.
Starter neemt genoegen met lager energielabel
Starters die wel geluk hebben, moeten vaak genoegen nemen met koopwoningen met een energielabel D tot en met G. Zij sluiten dan een maximale hypotheek af op hun inkomen waardoor verduurzamen niet meer mogelijk is. Deze “noodkopers” hebben dus liever een tochthuis dan geen huis. Schrik niet maar het gemiddelde prijsverschil tussen energielabel A en energielabel G is opgelopen tot 140.000 euro. Dit was drie jaar geleden nog 60.000 euro! 90% van de huizenzoekers vindt (terecht) dat de overheid te weinig doet.
Conclusie: Overheid moet stabiel woonbeleid vormen, gericht op bouwen
De verhoudingen in Nederland tussen de woonwensen en het beschikbare aanbod is heel erg scheef. Het nieuwe kabinet moet hier met spoed iets aan gaan doen. Helaas hebben we nog geen nieuw kabinet dus de komende maanden zal er niet veel veranderen. De starters zelf moeten nog jaren wachten want duizenden woningen onder de 200.000 euro zijn niet zomaar gebouwd.
Is hoogwaardig fabrieksmatig bouwen (met biobased materialen, zoals hout als constructie en vlas of lisdodde als isolatie) de oplossing?
Eén reactie
bouwen voor ouderen