HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Sparen? De hoogste rentes op een rij

slim vergelijken voor de beste keuze

Vrij sparen
Bank Rente
1
Trade Republic
3,25%
2
Freedom24
3,15%
3
Banca Progetto
3,15%
4
Santander Consumer Bank
3,14%
5
MeDirect
3,12%
Deposito sparen
Periode Bank Rente
6 mnd
3,50%
1 jaar
BluOr Bank
3,51%
2 jaar
Banca Sistema
3,50%
5 jaar
Banca Sistema
3,45%
10 jaar
Banca Sistema
3,75%

Spaarrekening openen? Slim kiezen!

Doordachte keuze voor jouw spaargeld

Sparen is verstandig. Geld apart zetten voor iets dat je graag wilt, voor de zekerheid voor later of gewoon een buffer voor als er iets onverwachts gebeurt. Wat jouw reden ook is om te sparen – doe het slim en kies bewust voor een spaarvorm en spaarbank. Dat kan je geld opleveren en voorkomt teleurstellingen.

Slim vergelijken, sparen en besparen

Doordacht beslissen over je spaargeld: HomeFinance.nl helpt! Je vindt hier onafhankelijke vergelijkingen, nuttige informatie en antwoorden op heel veel vragen over sparen. We helpen je met het openen van de spaarrekening van jouw keuze én geven je handige bespaartips. Daarmee kun je ook nog eens meer geld overhouden om je spaarsaldo te spekken!

Vragen over sparen

Antwoorden waar je wat aan hebt

Elke bank bepaalt zelf welke spaarrente er vergoed wordt over de verschillende spaarvormen die je kunt kiezen. Er zijn spaarrekeningen met een variabele rente en deposito’s met een vaste rente.

Spaarrekeningen met variabele rente
Bij de spaarrekeningen is er dan weer verschil tussen sparen zonder voorwaarden en rekeningen waar je aan regels en voorwaarden gebonden bent. De variabele rente betekent dat die op ieder moment aangepast kan worden.

Deposito’s met vaste rente
Bij deposito’s is de rente afhankelijk van de periode waarvoor je het geld vastzet. Normaal gesproken geldt: hoe langer de looptijd van een deposito, hoe hoger de rente.

Beleid van de bank
Buiten het verschil tussen de spaarvormen is er ook een groot verschil tussen de rentes per bank. Dat wordt simpelweg bepaald door het beleid van de bank: willen ze nieuw spaargeld aantrekken, dan bieden ze een hogere spaarrente dan wanneer die behoefte niet zo groot is. 

Grootbanken en prijsvechters
We zien dat grootbanken vaak niet de beste spaarrentes bieden. Zij hebben een vaste klantenkring die van oudsher hun spaargeld bij de bank neerzetten waar ze ook een betaalrekening hebben. Zolang die klanten hun geld niet verhuizen naar een bank met een hogere spaarrente kunnen deze banken hun rente zonder gevolgen laag houden.

Kleine, relatief onbekende banken móeten wel met een hoge spaarrente komen om klanten te krijgen – hen noemen we ‘prijsvechters’. Zij trekken hiermee spaarders aan die graag de beste rente voor hun spaargeld willen krijgen.

Er zijn verschillende manieren om geld te sparen bij een bank. Welke daarvan de beste is voor jou – dat is helemaal afhankelijk van jouw wensen en situatie. Daar valt niets over te zeggen zonder daar meer over te weten. In de basis kun je kiezen uit twee spaarvormen:

  • een spaarrekening (geld is opneembaar, de rente variabel)
  • een deposito (geld staat vast, de spaarrente ook)

Binnen die twee hoofdvormen kun je nog allerlei keuzes maken met verschillende uitkomsten. Check de andere vragen over Manieren van sparen om daar meer over te weten te komen en de spaarrekening te kiezen die het beste bij jou past.  

Ja – in de basis zijn we allemaal belastingplichtig over ons vermogen, jouw spaargeld is onderdeel van jouw vermogen. Toch betaalt lang niet iedereen belasting over zijn of haar spaargeld. Hoe zit dat?

Vrijstelling voor belasting
Dat heeft te maken met de vrijstelling die geldt voor de inkomstenbelasting die berekend wordt over jouw vermogen. Iedereen mag een bepaald bedrag aan vermogen hebben zonder dat er belasting over geheven wordt. Heb je dus niet meer spaargeld dan dat bedrag, en ook geen ander vermogen waardoor je er bovenuit komt, dan betaal je geen belasting over jouw spaarrekening.

Sparen bij bank betekent dat je jouw geld toevertrouwt aan die bank. De afspraak is dat je het weer terugkrijgt: je kunt het opnemen wanneer je wilt (spaarrekening), of het wordt aan het eind van de looptijd aan jou terugbetaald. Omdat de bank in de tussentijd rendement kan maken met jouw geld krijg jij een rentevergoeding.

Sparen met vertrouwen
Zoals veel geldzaken is sparen een kwestie van vertrouwen: het vertrouwen dat jij je geld inderdaad weer netjes terugkrijgt. Maar wat als jouw spaarbank failliet gaat? Dan kan het een probleem worden om jouw eigen spaargeld weer op te eisen.

Zekerheid via depositogarantiestelsel
Gelukkig hebben we voor dat risico een depositogarantiestelsel. Via dat stelsel heb jij de garantie dat je jouw geld inderdaad terugkrijgt, zélfs als jouw bank failliet zou gaan. Aan deze spaargarantie zitten wel grenzen qua bedrag. Bovendien ligt de uiteindelijke garantie in handen van de overheid van het land waaronder de bank valt – het is dus belangrijk dat je dat land betrouwbaar vindt in het uitvoeren van het depositogarantiestelsel.

We denken er liever niet aan – maar iedereen komt ooit te overlijden. Op dat moment wordt jouw vermogen de nalatenschap. In die nalatenschap valt ook het spaargeld dat je op jouw spaarrekening(en) en/of deposito(‘s) hebt staan.

De verdeling van het spaargeld bij overlijden is afhankelijk van verschillende factoren:

  • heb je een testament gemaakt?
  • wie zijn de erfgenamen?
  • laat je een echtgenoot of geregistreerd partner achter?
  • komt de Belastingdienst een graantje meepikken?

Het bepalen van de “beste” lijfrente spaarrekening hangt af van verschillende persoonlijke factoren en de specifieke voorwaarden die verschillende financiële instellingen bieden. Hier zijn enkele overwegingen die je kunt gebruiken om de beste lijfrente spaarrekening voor jouw situatie te vinden:

1. Rendement en Risico

  • Rendement: Vergelijk de verwachte rendementen van verschillende lijfrente spaarrekeningen. Hogere rendementen kunnen aantrekkelijker zijn, maar zijn vaak ook gekoppeld aan hogere risico’s.
  • Risicoprofiel: Kies een rekening die past bij jouw risicotolerantie. Sommige rekeningen beleggen in aandelen wat potentieel hogere rendementen biedt, maar ook meer risico met zich meebrengt.

2. Kosten en Voorwaarden

  • Kosten: Kijk naar eventuele kosten die verbonden zijn aan de lijfrente spaarrekening, zoals instapkosten, beheerkosten, en eventuele kosten voor vroegtijdige opname.
  • Voorwaarden: Controleer de voorwaarden voor stortingen, opnames, en de uitkering. Sommige rekeningen kunnen beperkingen hebben op hoe en wanneer je kunt storten of opnemen.

3. Fiscale Voordelen

  • Belastingregels: Onderzoek welke fiscale voordelen elke rekening biedt. Sommige rekeningen bieden belastingaftrek voor de inleg of belastingvoordeel op de uitkering.

Welke pensioenspaarplannen de beste rendementen bieden, kan sterk variëren afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de regio, de aanbieder, de marktomstandigheden en de specifieke kenmerken van het spaarplan. Vergelijk de actuele pensioensparen rente tarieven op onze website om de beste rendementen te vinden.

Actueel

Weten wat er speelt rondom sparen

Bij HomeFinance Nieuws & Blog vind je vrijwel dagelijks nieuwe artikelen over allerlei geldzaken. Nieuwe ontwikkelingen, trends, meningen en handige tips… hartstikke handig. Hieronder vind je de 5 meest recente artikelen over sparen en besparen – doe er je voordeel mee!

Laatste rentewijzigingen

Maar er is meer! Je kunt ook heel eenvoudig de laatste rentewijzigingen op spaarrekeningen en de laatste aanpassingen van de depositorentes bekijken. Zo weet je wat er speelt bij de spaarrentes.

Hoewel de Europese Centrale Bank (ECB) de rente al drie keer heeft verlaagd, zijn er nog steeds banken die aantrekkelijke spaarrentes bieden zonder complexe voorwaarden.
Wil je meer spaarrente ontvangen? Dan is sparen in dollars bij Freedom24 interessant. Let op: meer rente betekend meer risico. Lees hier waarom.
Freedom24 biedt de D-rekening aan. Hiermee kun je niet alleen beleggen, maar tegen een goede rente je spaargeld parkeren.
De rentes op spaarrekeningen variëren momenteel tussen de 1,5% en iets meer dan 3%. Maar de grote vraag is: levert je spaargeld écht wat op als je de inflatie meerekent?
De verwachting is dat de ECB haar belangrijkste rente op 12-09-2024 gaat verlagen. Een slimme spaarder kiest nu nog voor een hoge depositorente.
Wie slim is, kan wel degelijk iets doen aan de dalende spaarrente. Hoe? Dat lees je in dit artikel.
Vrijblijvend hypotheek aanvragen