Wat is een krediethypotheek en voor wie is deze hypotheekvorm interessant?
Wat is een krediethypotheek?
Een krediethypotheek is eigenlijk geen normale hypotheek om een huis te kopen. Een krediethypotheek is een doorlopend krediet met uw huis als onderpand. Door de zekerheid van het onderpand is de geldgever bereid een lagere rente te hanteren dan bij een normaal doorlopend krediet. De rente is echter vaak weer hoger dan de hypotheekrentetarieven bij andere hypotheekvormen. Daarom wordt deze vorm vaak gebruikt als alternatief voor een normaal doorlopend krediet (consumptief) en veel minder als hypotheekvorm om een huis te financieren. Of, wanneer en hoe u wilt aflossen of opnemen, bepaalt u bij de krediethypotheek in principe zelf. Tot de kredietlimiet (een bepaald percentage van de waarde van uw huis) kunt u ook de verschuldigde rente laten bijschrijven. Voorwaarde is vaak wel dat u ook aardig wat eigen geld inbrengt.
De krediethypotheek is vanaf 2013 alleen nog beschikbaar voor bestaande huizenbezitters. Alleen zij mogen nog hun (gedeeltelijke) krediet hypotheek oversluiten of omzetten zonder hun hypotheekrenteaftrek te verliezen. Daarbij mag de krediethypotheek niet verhoogd worden. Ook opnames binnen de krediethypotheek waardoor de eigen woningschuld stijgt (bijvoorbeeld om te verbouwen) zijn niet meer toegestaan. Dit zal er toe leiden dat er over de verhoging van de hypotheekschuld geen hypotheekrente aftrek is. Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek zal ook de bestaande huizenbezitters voor de verhoging van de hypotheek een annuitaire- of lineaire hypotheek moeten afsluiten.
Wat zijn de voordelen van een krediethypotheek?
- bij de krediethypotheek bestaat er geen aflossingsverplichting;
- bij de krediethypotheek kunnen afgeloste bedragen makkelijk weer worden opgenomen;
- de krediethypotheek biedt aantrekkelijke rentetarieven ten opzichte van normale consumptieve kredietvormen.
Wat zijn de nadelen van een krediethypotheek?
- de maximaal te verstrekken krediethypotheek bedraagt bij de meeste geldverstrekkers tot 80% van de marktwaarde;
- bij de krediethypotheek kan de rente vaak niet voor langere perioden vast worden gezet. Meestal wordt er alleen een variabele rente aangeboden;
- vaak gelden (hoge) opslagen ten opzichte van de normale hypotheekrentetarieven;
- deze hypotheekvorm wordt momenteel niet meer aangeboden.