Check de koopovereenkomst goed zodat je weet wat je tekent!
Jouw zoektocht naar een woning heeft resultaat: na de bezichtiging(en), het bieden en onderhandelen heb je overeenstemming bereikt met de verkoper van jouw toekomstige huis. Alle aspecten van die overeenstemming moeten nu vastgelegd worden in een koopovereenkomst / koopakte.
Begrijp goed waar je voor tekent
De koopakte is een flink document met heel wat juridische taal. De verleiding kan groot zijn de inhoud voor lief te nemen en simpelweg te tekenen. Veel verstandiger is om ervoor te zorgen dat je echt begrijpt waar je voor tekent. Om al jouw vragen te blijven stellen tot alles duidelijk is.
Download model koopovereenkomst
Wil je je voorbereiden op de inhoud van een koopakte voordat je een koop gesloten heb? Dat is een goed idee! Vrijwel altijd wordt het NVM-model voor de koopovereenkomst gebruikt. Via een zoekopdracht op internet vind je ongetwijfeld een download van de meest recente modelovereenkomst.
Toelichting modelovereenkomst downloaden
Bij die overeenkomst hoort ook een uitgebreid toelichtingsdocument, dat al heel wat meer duidelijkheid kan geven. Omdat je dit als voorbereiding doet heb je vervolgens ook alle tijd om het antwoord op alle overgebleven vragen en onduidelijkheden te vinden.
Voorlopige koopakte? Niets voorlopigs aan!
Allereerst is het belangrijk om te weten dat een koopakte gewoon een geldige overeenkomst is. Er is niets voorlopigs aan, maar toch wordt de term ‘voorlopige koopakte’ veel gebruikt. Met jouw handtekening op de koopakte bind jij je in principe aan de koop, zij het onder bepaalde voorwaarden.
Jouw eigen koopakte
Als je een koop gesloten hebt moet er een koopakte komen met daarin de afspraken die je met de verkoper hebt gemaakt. Een voorbereiding zoals hierboven zorgt ervoor dat je hierin weinig verrassingen zult vinden.
Toch is het van groot belang om ook dan de overeenkomst zorgvuldig te bestuderen. Niet elke koopakte is standaard. Natuurlijk zijn nu de gegevens ingevuld van:
- jou als koper
- de verkoper
- de woning:
- kadastrale gegevens
- lijst van zaken
- koopsom
- alle gemaakte afspraken
Bovendien kunnen er aan een modelovereenkomst artikelen worden toegevoegd, en sommige artikelen kunnen eruit gehaald of aangepast zijn. Goed controleren blijft dus van belang!
Wettelijke bedenktijd bij het kopen van een huis
Er is sprake van een wettelijke bedenktijd voor een woningaankoop. Ook nadat jij je handtekening hebt gezet is er nog een periode waarin je de koop zonder opgaaf van redenen kunt terugdraaien.
Uitgebreide informatie over de wettelijke bedenktijd.
Ontbindende voorwaarden in de koopakte
Na het verstrijken van de wettelijke bedenktijd kun je niet meer zonder gegronde reden van de koop af. Die gegronde redenen zijn niet willekeurig of persoonlijk te bepalen: ze zijn vastgelegd in de ontbindende voorwaarden in de koopakte. Daarmee worden voorbehouden afgesproken. Situaties waarin je alsnog van de koop kunt afzien. Alle andere redenen voor het terugdraaien van de aankoop, hoe valide die voor jou ook kunnen zijn, hoeven door de verkoper niet geaccepteerd te worden.
Welke ontbindende voorwaarden zijn er en hoe werkt het?
Boete en waarborgsom
In de koopakte staat ook een boeteclausule: blaas je de koop alsnog af zonder geldige reden, dan moet je een boete betalen. Die boete bedraagt normaal gesproken 10% van de afgesproken koopsom. Als zekerheid voor het betalen van die boete moet je een waarborgsom storten bij de notaris. Daarvoor in de plaats is een bankgarantie ook mogelijk.
Meer over boete, waarborgsom en bankgarantie.
Alles rond? Op naar de overdracht!
Na het ondertekenen van de koopakte is het zaak om zo snel mogelijk alles geregeld te hebben rondom de hypotheek en de bouwtechnische keuring. Daarna is het simpelweg wachten tot het moment waarop de levering van de woning gepland staat. Dan krijg je de sleutels en is het huis echt van jou.