HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Compleet stappenplan huis kopen

Wil je een eigen huis kopen? Daar komt wel het nodige bij kijken. Zeker als het voor jou de eerste keer is dat je een woning koopt kan dat overweldigend zijn. Maar ook bij latere aankopen – het is voor de meeste mensen geen traject dat ooit een gewoonte wordt. Bovendien is de gang van zaken afhankelijk van de woningmarkt: het maakt behoorlijk verschil of er sprake is van een kopersmarkt of een verkopersmarkt.

Om je een beeld te geven van de zaken die van belang zijn bij het kopen van een woning hebben we een stappenplan opgesteld met wat je allemaal kunt tegenkomen in het proces van woningaankoop.

  1. Financiën: welke koopsom is haalbaar?
  2. Criteria voor jouw nieuwe huis
  3. Woning vinden
  4. Huizen bezichtigen
  5. Bieden en onderhandelen
  6. Koopakte tekenen
  7. Hypotheek regelen
  8. Overdracht: sleutel in handen

Stap 1: Financiën: welke koopsom is haalbaar?

Voordat je ook maar gaat oriënteren op te koop staande woningen is het van belang om te weten wat je financieel kunt dragen. Het heeft geen enkele zin om te kijken naar huizen die toch niet haalbaar zijn qua koopsom. Start daarom met een oriëntatie op de financiering. Hoe ga je de aankoop betalen? Maak daarbij onderscheid tussen:

  • Hypotheek
  • Eigen middelen
  • Overwaarde huidige woning

In het totale budget moet je niet alleen rekening houden met de koopsom van de woning. Ook de bijkomende kosten moeten betaald worden, net als eventuele verbouwingen, onderhoud en verbeteringen.

Bij onze informatie over het financieren van jouw eigen woning gaan we hier natuurlijk veel dieper op in. Een goed financieel plaatje geeft rust en vertrouwen in het kooptraject. Betrek hierbij vooral een hypotheekexpert: die helpen je in deze fase gratis en geven veel inzicht in jouw mogelijkheden.

Binnen 24 uur duidelijkheid over de mogelijkheden? Neem direct contact met ons op! >>

Afhankelijk van de woningmarkt kan het heel verstandig zijn om in deze fase alvast jouw hypotheekaanvraag voor te bereiden. Dat geeft je meer zekerheid over de mogelijkheden en laat het aanvraagproces voor de hypotheek veel sneller verlopen.

Stap 2: Criteria voor jouw nieuwe huis

Als je grofweg weet wat je maximaal voor een woning kunt betalen kun je op zoek gaan naar een huis. Ongetwijfeld heb je woonwensen – criteria waaraan jouw ideale woning moet voldoen.

Jouw uitgangspunt is waarschijnlijk dat je er vele jaren blijft wonen, aangezien snel weer verhuizen bij een koopwoning meestal kostbaar is. Houd daarom bij het vaststellen van jouw wensen rekening met de toekomst: eventuele gezinsuitbreiding en opgroeiende kinderen bijvoorbeeld.

Voor jouw overzicht en om later de mogelijke huizen mee te vergelijken maak je een handige wensenlijst. Daarop vermeld je bijvoorbeeld:

  • Het aantal kamers
  • De grootte van het huis
  • De grootte en ligging van de tuin
  • De buurt
  • De staat van onderhoud

Niet elke wens is even belangrijk. Noteer erbij hoe belangrijk elke wens voor jou is – zodat je daar later op kunt terugvallen voor een objectieve beoordeling van een aangeboden woning.

Stap 3: Woning zoeken

Met de kennis van wat je kunt betalen voor een huis en wat jij belangrijk vindt aan jouw nieuwe woning kun je gericht gaan zoeken.

Uitgebreide informatie over het zoeken naar een woning

Stap 4: Huizen bezichtigen

Heb je een geschikte woning gevonden via internet of een makelaar, dan ga je deze natuurlijk bekijken. De foto’s op internet zijn niet altijd een even goede weergave van de werkelijkheid – zelf de woning zien en ‘voelen’ is heel belangrijk.

Uitgebreide informatie over het bezichten van een huis

Stap 5: Bieden en onderhandelen

Het bepalen van het bedrag dat je moet bieden voor een woning is bijzonder lastig. Het gaat om het vinden van het bedrag dat voor de verkoper acceptabel is, voor jou haalbaar en dat ook realistisch is ten opzichte van de waarde van de woning.

Meer over het bieden op en onderhandelen over een huis

Stap 6: Koopakte tekenen

Zijn jullie het eens geworden over de huisprijs en de voorwaarden voor de aankoop van jouw nieuwe huis? Dan moet alles vastgelegd worden in een koopovereenkomst, die we ook wel de ‘voorlopige koopakte’ noemen.

Meer informatie over de koopakte

Stap 7: Hypotheek regelen

Met de getekende koopakte kan de hypotheek in orde gemaakt worden. Daarbij hoort ook het storten van de vereiste waarborgsom van 10% of het zorgen voor een bankgarantie voor dat bedrag. En het regelen van een overbruggingslening – als dat aan de orde is.

Informatie over het afsluiten van een hypotheek

Als je stap 1 goed hebt gevolgd is de financiering al aardig voorbereid en gaat het nu om de puntjes op de i. Of misschien moet je nog helemaal bij nul beginnen… hoe dan ook: het is nu tijd om contact op te nemen met een goede hypotheekadviseur.

Hypotheek regelen met een deskundige adviseur? Neem direct contact met ons op! >>

Stap 8: Overdracht – sleutel in handen

Tot slot komt het moment waarop het gaat gebeuren: je gaat naar de notaris voor de ‘levering’ van de woning. Om de sleutel te krijgen moet alles betaald zijn – vooraf check je of de woning opgeleverd wordt zoals afgesproken. En dan… na alle handtekeningen en papieren… is het huis van jou!

Meer informatie over de overdracht van de woning

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344
Vrijblijvend hypotheek aanvragen