HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Beleggen tegen inflatie

Beleggen in tijden van inflatie

Iedereen denkt het: beleggen en inflatie gaan helemaal niet goed samen. Het lager worden in waarde van geld, dat is iets wat veel mensen vrezen. Je kan namelijk steeds minder kopen voor hetzelfde geld, dus als je die ene jurk een paar weken in de winkel laat hangen, kan hij opeens een stukje duurder zijn. Ook je rendement kan een stuk lager worden in tijden van inflatie. Het is dus cruciaal dat je altijd even checkt of je winsten wel hoger zijn dan de inflatie (mocht dit niet zo zijn, dan wordt je vermogen netto minder waard). Je kan ook beleggen tegen inflatie, in dit artikel leggen we het je uit!

Als je het over het gehele jaar bekijkt, dan is de inflatie ongeveer zo’n 2% per jaar, of iets hoger. Soms zitten er ook fluctuaties bij van maar liefst 5%. Zulke hoge stijgingen zorgen ervoor dat de markt en de beurs verslechteren, aangezien de koersen van aandelen ook kelderen hierdoor. Hier zit echter nog een staartje aan. Want, wat voor gevolgen heeft de inflatie voor gerenommeerde beleggers, en hoe kan je de invloed van inflatie inperken zodat je vermogen niet wordt aangetast?

Hoe steekt inflatie precies in elkaar?

De term inflatie klinkt bij veel mensen bekend in de oren, maar als ze het exact moeten definiëren dan blijft het vaak stil. Dat komt omdat er verschillende omschrijvingen van inflatie de ronde gaan. Als je het woord inflatie ziet in een context van geld en financiën, dan weet je in ieder geval dat het om prijsinflatie gaat. Jouw vermogen wordt zo een stuk minder waard. Dit kan zomaar gebeuren als het algemene prijsniveau stijgt door de economie. Jammer genoeg zijn er geen theorieën over de oorzaak van inflatie, er is immers nog geen consensus over bij experts. Veel mensen denken dat inflatie plaatsvindt als mensen meer geld besteden en de economie stimuleren, maar er slechts weinig aanbod is doordat de productie stilligt. Ook stijgen de kosten van het productieproces en de import enorm!

Er zijn enorm veel effecten van inflatie, en dit hangt niet samen met de oorzaak van de inflatie. Als het prijsniveau wordt gestoord, dan moeten de banken in de bres springen om de prijzen weer stabiel te krijgen. Dat is lastig. Dit doen ze meestal aan de hand van rentepercentages. Als de rente hoger komt te liggen, dan gaat er minder geld in de ronde en geleidelijk aan komt het prijsniveau weer lager te liggen (de inflatie daalt). Als ze een lager rentepercentage gebruiken, dan gaan consumenten meer geld spenderen. Als er meer geld in economie gepompt wordt, dan zullen de prijzen stijgen (een inflatie dus).

De impact van inflatie op je aandelen en geld

De meeste mensen vrezen inflatie en willen graag zo laag mogelijke prijzen. Als je minder boodschappen kan kopen voor hetzelfde geld, dan is dat natuurlijk niet leuk. Maar er zitten ook positieve kanten aan inflatie. Als je een groot vermogen hebt en bijna geen schulden, dan kan inflatie ook goed uitpakken voor jou. Je vermogen zal dan in waarde zakken, dat komt omdat het algemeen prijsniveau gestegen is. Als je bijvoorbeeld 50.000 euro op de bank hebt staan, dan kan je hier een luxe auto van kopen (premium-badge genaamd). Als je dan een aantal decennia later kijkt, dan kan je je een veel minder luxe merk slechts veroorloven. Inflatie heeft hier een vinger in de pap: je hebt exact hetzelfde vermogen, maar je kan er in de praktijk veel minder van kopen.

Je kan ook vanuit een totaal ander perspectief kijken. Als je veel schulden hebt en in de schuldsanering zit, en dus slechts weinig geld en vermogen. De inflatie kan dan juist een steentje bijdragen in jouw situatie. Dit komt omdat je schulden dan veel minder waard zijn. Dat is precies waar je op zit te wachten als je in de schuldsanering zit: je wil een schuld met een enorm lage reële waarde, en dat is in het geval van inflatie zo. Dit beeld van inflatie wordt ook nog eens bemoeilijkt door rentebetalingen (hier is daar nu geen rekening mee gehouden).

Welke aandelen of beleggingen moet je aanschaffen in tijden van inflatie?

Als potentiële belegger heb je ruim de keus uit verschillende soorten beleggingen. Je kan proberen met je beleggingen gebruik te maken van de inflatie, althans veel mensen wagen een poging (al is dit vaak lastig). Waarin beleggen is altijd een veelgestelde vraag bij beginnende beleggers. Maar wat is verstandig in tijden van inflatie?

Edelmetalen of edelstenen

Je ziet het voorbijkomen in sprookjes, maar edelmetalen zijn een enorm goede beleggingen om de inflatie tegen te gaan en je vermogen hiertegen te beschermen. Edelmetalen zijn vrij stabiel en blijven ook vrij stabiel in waarde, ook in tijden waarin het slecht gaat met de economie. Een redelijk betrouwbare manier van beleggen zijn edelmetalen. De beleggingsmarkt kan immers dalen, terwijl de koersen van edelstenen of edelmetalen omhooggaat. Als je dus niet goed weet wat je moet doen met je vermogen, bekijk dan eens edelmetalen. Je moet natuurlijk niet jezelf overschatten en nuchter blijven. Ook edelmetalen kunnen dalen en je hebt geen garantie op winst. Ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals de rente en politiek.

Onroerend goed

Het kopen van aandelen in de vastgoedmarkt is lastig. Als je graag een pand wilt kopen, om vervolgens te verhuren, heb je flink wat kennis van zaken nodig. Je moet ook voldoende geld hebben aan het begin, omdat je anders de panden niet kan kopen. Als je over een groot startkapitaal beschikt, dan zit je wel safe, aangezien je de inflatie aardig kan omzeilen met vastgoed. Dat komt omdat vastgoed ook in waarde stijgt als de inflatie stijgt. Ook onroerend goed wordt via aparte aandelen en beleggingen verhuurd. Je kan diverse tricks en trucjes gebruiken om je als verhuurder te beschermen tegen inflatie, wel ten koste van de huurder.

Aandelen

Je kan ook aandelen kopen in algemeen om de inflatie te vermijden. Je hebt aandelen in allerlei soorten en maten. Het ene aandeel daalt enorm in waarde als de prijzen stijgen, maar het andere aandeel heeft juist een heel goede weerstand tegen de inflatie. Je wilt het liefst aandelen die kunnen groeien in waarde en ook nog eens flink wat winst opleveren. Dit gaat niet altijd samen. Dat komt omdat aandelen die kunnen groeien in waarde vaak nogal gevoelig zijn voor inflatie. Waardeaandelen zijn juist een stuk stabieler en minder gevoelig voor prijsschommelingen, maar spelen minder in op een koerswinst. Het is dus lastig om aandelen te classificeren en om te vertellen welke specifieke aandelen toepasbaar zijn om inflatie te omzeilen. Het is altijd goed om de huidige marktomstandigheden in gedachten te houden.

Wanneer je in aandelen wilt handelen dan doe je dit gebruiksvriendelijk en goedkoop via een online broker.

Obligaties

Als het prijsniveau stijgt, dan daalt de waarde van obligaties. Op deze manier kan je flink wat rendement behalen. Leningen op de korte termijn zijn wellicht interessanter, omdat je dan snel je aandelen kan aanpassen zodat je beter beschermd bent tegen de hoge rente. Je kan ook voor specifieke obligaties kiezen, zodat je de inflatie nog beter kan omzeilen! Als het algemene prijsniveau stijgt, dan zullen deze obligaties in waarde toenemen. Vooral staatsobligaties behoren tot deze categorie, en er zijn fondsen die zich specialiseren in dit type obligatie. Als je graag meer wilt weten over obligaties, neem dan een kijkje in de kennisbank.

Korte samenvatting: Beleggen tegen inflatie

Als je bovenstaand artikel volledig gelezen hebt, dan heb je geleerd dat door inflatie het algemene prijspeil hoger komen te liggen en je met je geld minder kan kopen dan voorheen. Dit is vervelend, zeker voor beleggers, omdat je rendement ook een stuk lager komt te liggen. Je kan dan kijken wat dan het beste voor jou uitpakt, door bijvoorbeeld naar aandelen en beleggingen te kijken die de inflatie kunnen omzeilen. Je kan diverse beleggingsproducten hiervoor kopen, maar sommige zijn hier net iets beter voor geschikt dan andere. Doe daarom altijd je eigen onderzoek naar een geschikt beleggingsproduct. Onthoud ook dat de marktomstandigheden en context te alle tijd kan veranderen. Ben je opzoek naar een broker waar je beleggingsproducten kunt aan- en verkopen? Bekijk dan het aanbod online brokers.

Inflatie en aandelen: Veelgestelde vragen

Ja, beleggen kan juist verstandig zijn bij inflatie. Door te beleggen in bijvoorbeeld aandelen of vastgoed kun je profiteren van waardestijgingen en kun je je vermogen beschermen tegen de gevolgen van inflatie.

Aandelen van bedrijven die actief zijn in sectoren die minder gevoelig zijn voor inflatie, zoals de gezondheidszorg, technologie of voedingsmiddelen, kunnen het goed doen bij inflatie. Ook aandelen van bedrijven die hun prijzen kunnen verhogen om de stijgende kosten van grondstoffen te compenseren, kunnen interessant zijn.

In tijden van inflatie is het verstandig om te beleggen in sectoren die minder gevoelig zijn voor inflatie, zoals de gezondheidszorg, technologie of voedingsmiddelen. Daarnaast kan het verstandig zijn om te beleggen in beleggingsfondsen die gespecialiseerd zijn in inflatiebestendige beleggingen, zoals grondstoffen of vastgoed.

Hoge inflatie kan negatieve gevolgen hebben voor aandelen, omdat de waarde van het geld daalt en de prijzen van goederen en diensten stijgen. Aan de andere kant kunnen aandelen van bedrijven die hun prijzen kunnen verhogen om inflatie te compenseren, juist profiteren van hoge inflatie. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de specifieke situatie van het bedrijf en de sector voordat je gaat beleggen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Vrijblijvend hypotheek aanvragen