HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Manieren van geld sparen

Vragen over verschillende spaarvormen

Er zijn allerlei manieren om geld te sparen, zowel bij de bank als daarbuiten. Daar kun je allerlei vragen over hebben – we doen ons best er hier heel veel te beantwoorden. 

Heb jij een vraag over spaarvormen die je hier niet terugziet? Aarzel niet en mail ons op [email protected]!

Geld thuis sparen

Je kunt jouw spaargeld thuis bewaren. In een spaarpot, onder je matras, in een kluis – verzin het maar. Is dat wel of niet slim om te doen? We nemen een aantal vragen over thuis sparen met je door.

Als je geld overhoudt kun je dat thuis bewaren voor een later moment. Dan kun je er op ieder moment bij als je het nodig hebt, handig toch?

Risico’s: kwijtraken, inbraak en brand
Op zich wel – het brengt alleen ook risico’s met zich mee. Je zult je verbazen over hoeveel geld mensen kwijtraken in huis, omdat ze niet meer weten waar ze het verstopt hebben. Bij een inbraak kan het geld gestolen worden, bij een brand kan het verloren gaan. Ook is het risico op een inbraak of zelfs overval groter als mensen weten dat je grote geldbedragen in huis hebt.

Rente mislopen
Bovendien: als je geld thuis bewaart – of dat nu onder je matras is of in een kluis – je krijgt er in elk geval geen rente over uitbetaald. Je loopt dus de rente die je van een bank zou kunnen krijgen simpelweg mis.

Dit is een belangrijke vraag! De meeste inboedelverzekeringen kennen een maximum bedrag aan contanten in de dekking. Heb je meer cash in huis en word je getroffen door een inbraak of brand – dan krijg je dus niet het hele bedrag van de verzekering terug.

Kluis in bankgebouw
Het is dan ook onverstandig om grote bedragen aan contant geld in huis te bewaren. Wil je het niet op een bankrekening zetten – kies dan in elk geval voor een kluis in een beveiligd bankgebouw.

Sparen op een spaarrekening

Bij sparen denken de meeste mensen aan een spaarrekening: een rekening bij een bank waar je geld op stort en weer vanaf kunt halen als je het nodig hebt. Die rekeningen zijn er in allerlei varianten – met verschillende kenmerken. Hier beantwoorden vragen over sparen op een spaarrekening.

Bij de meeste banken hoef je geen kosten te betalen voor het openen van een spaarrekening. Ook het aanhouden van die rekening brengt doorgaans geen jaarlijkse kosten met zich mee.

Kosten betaalpakket
Toch kán sparen wel geld kosten. Bij sommige banken kun je alleen een spaarrekening hebben als je er ook een betaalrekening hebt lopen – aan het betaalpakket zijn dan wel kosten verbonden.

Negatieve rente
In tijden van een lage rentestand kunnen banken bovendien de stap zetten naar een negatieve rente: als spaarder moet je dan geld betalen aan de bank om jouw spaargeld op een rekening te laten staan.

De rente op een spaarrekening is meestal variabel. Dat betekent dat deze niet vaststaat, de vergoeding die je krijgt voor je spaargeld kan veranderen.

Rentewijzigingen
De meeste banken voeren rentewijzigingen op een willekeurig moment door, afhankelijk van wanneer zij dat nodig vinden. Een enkele bank bepaalt de rente per maand en wijzigt deze tijdens de maand niet.

Actuele rente op spaarrekeningen

 

Ja: als je een spaarrekening met een variabele rente hebt mag de bank die aanpassen. Daar is jouw akkoord niet voor nodig – wel moet de bank aan jou laten weten dat de rente verandert. 

In principe kun je altijd je geld van een spaarrekening opnemen. Daar kunnen echter wel voorwaarden aan verbonden zijn. Er zijn verschillende soorten spaarrekeningen:

  • Sparen zonder voorwaarden
  • Sparen met voorwaarden

Sparen zonder voorwaarden
Bij sparen zonder voorwaarden is het eenvoudig: je kunt jouw geld op ieder moment weer van de rekening opnemen. 

Sparen met voorwaarden
Bij sparen mét voorwaarden kan dat anders zijn. Soms moet je een boete betalen om je geld op te nemen, of je moet het een bepaalde tijd vooraf aankondigen. Of je krijgt een lager rentepercentage over het geld dat je niet een hele maand op de rekening laat staan. 

Meer over sparen met voorwaarden

 

Bij het kiezen van een spaarrekening is het logisch dat je als eerste naar de rente kijkt. Naast de rente is het verstandig om ook op een paar andere aspecten van de spaarrekening te letten. Denk aan:

  • In welk land is het spaargeld gegarandeerd?
  • Hoe werkt het opnemen van geld van de rekening?
  • Zijn er voorwaarden verbonden aan het sparen op deze rekening?

 

Info over Spaarvoorwaarden

Spaargeld op een deposito

Wil je zekerheid over de rente die je gaat krijgen voor je spaargeld – dan kies je voor een deposito. Daarmee zet je jouw geld voor een bepaalde periode vast, opnemen is dan niet mogelijk of kost veel geld. We beantwoorden verschillende vragen over depositosparen.

Een deposito is echt iets anders dan een spaarrekening. Je zet jouw geld een tijd vast, in principe kun je er tot de einddatum van het deposito niet aankomen.

 

Spaargeld niet opneembaar
Geld opnemen van een deposito is dan ook in principe niet mogelijk. Je kunt een deposito zien als een kluis bij de bank, waar je jouw spaargeld in stopt en de sleutel pas over een x-aantal jaren (of maanden) terugkrijgt.

 

Vaste rentevergoeding
In ruil voor het vastzetten van je geld krijg je een vaste rentevergoeding – deze kan tijdens de looptijd niet aangepast worden.

 

Depositorentes vergelijken

Nee! Met een deposito maak je vaste afspraken met de bank: jij zet jouw geld voor een afgesproken periode weg – zij vergoeden over die periode een vastgestelde rente. De rente op een deposito kan dan ook niet gewijzigd worden tijdens de looptijd.

Helaas: als jouw geld vaststaat op een deposito betekent het dat de rente ook vastgesteld is voor de hele looptijd.

Niet omlaag – ook niet omhoog
Jouw depositorente kan niet verlaagd worden door de bank als de marktrente daalt, dat is prettig. De keerzijde is dat de rente op een lopend deposito ook niet stijgt als de marktrente omhoog gaat.

Het geld op een deposito staat in beginsel vast: opnemen is niet de bedoeling. Toch zijn er vaak wel mogelijkheden om aan je geld te komen: in uitzonderingssituaties of tegen een behoorlijke boete.

 

Uitzonderingen: toch geld opnemen van deposito
Banken hebben veelal een lijstje met uitzonderingen: situaties  waarin je tóch geld mag opnemen van je deposito, ook al had je het vastgezet. Dat lijstje verschilt sterk per bank. Voorbeelden van uitzonderingssituaties:

  • bij overlijden van de depositohouder
  • bij een echtscheiding
  • bij een huwelijk
  • bij de aankoop van een eigen woning
  • bij arbeidsongeschiktheid
  • bij werkloosheid
  • bij een faillissement
  • bij schuldsanering

 

Het is verstandig om bij het openen van een deposito na te gaan of de bank uitzonderingen hanteert en zo ja, welke dat zijn. Dit is te vinden in het document met voorwaarden voor het deposito bij de betreffende bank.

 

Boete bij opnemen van deposito
Wil je geld opnemen van je deposito en is er geen uitzondering van toepassing? Dan is de kans groot dat de bank hiervoor een boete in rekening brengt.

De hoogte van die boete verschilt sterk per bank: het kan gaan om 0,5% van het bedrag – maar ook om 10%.

Bij de ene bank kun je een gedeelte van het deposito opnemen, bij de andere is dat niet mogelijk.

Voorwaarden deposito goed checken
Het is duidelijk : de voorwaarden van deposito’s verschillen sterk per bank. Check dus goed welke regels er gelden voor een deposito dat jij wilt openen. Dan weet je waar je voor kiest en kom je niet voor verrassingen te staan.

Een deposito is een vaste afspraak: je zet een bepaald bedrag vast voor een x-periode, tegen een vastgestelde rente.

 

Bijstorten niet mogelijk
Tijdens de looptijd extra geld bijstorten is bij een deposito niet mogelijk. Dat is logisch: anders zou je bij een daling van de spaarrente altijd geld bijstorten om te profiteren van de hogere rente op jouw deposito.

 

Nieuw deposito openen
Heb je weer een bedrag dat je wilt vastzetten, dan kun je wel een nieuw deposito openen. Daarvoor gelden dan nieuwe afspraken over de looptijd en de rente.

 

Actuele depositorentes

Bank Rente
Trade Republic
3,25%
Freedom24
3,15%
Banca Progetto
3,15%
Santander Consumer Bank
3,14%
MeDirect
3,12%
Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws over Sparen

Vrijblijvend hypotheek aanvragen