HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.

Hypotheekrente vergelijken

Hypotheekrente vergelijken?  In dit actuele hypotheekrenteoverzicht vind je de meest actuele rentestanden. Zo kun je makkelijk de laagste hypotheekrente vinden. HomeFinance.nl is 100% onafhankelijk en vergelijkt de hypotheekproducten van alle hypotheekverstrekkers.

Hypotheekrente vergelijken: Wat zijn de actuele hypotheekrentes?

In de tabel hieronder vindt u de actuele hypotheekrentes:

Rentevaste periode 1 2 3 5 6 7 10 12 15 17 20 25 30
Schuld-marktwaardeverhouding NHG60%80%90%
Hypotheeksoort
Rentevaste periode 1 2 3 5 6 7 10 12 15 17 20 25 30
Schuld-marktwaardeverhouding NHG60%80%90%
Hypotheeksoort
BankProductPeriodeNHG
Centraal Beheer sparenCentraal Beheer
Groen Leef Hypotheek
10 jaar 2,65% Aanvragen
Woonfonds sparenWoonfonds
Groen Woongenot Hypotheek
10 jaar 2,70% Aanvragen
Argenta sparenArgenta
Groen Hypotheek
10 jaar 2,89% Aanvragen
Triodos Bank sparenTriodos Bank
Triodos Hypotheek
10 jaar 3,14% Aanvragen
Woonnu sparenWoonnu
Woonnu
10 jaar 3,29% Aanvragen
ING sparenING
Hypotheek
10 jaar 3,35% Aanvragen
ABN AMRO sparenABN AMRO
Budget
10 jaar 3,36% Aanvragen
Syntrus Achmea sparenSyntrus Achmea
Groen Basis
10 jaar 3,36% Aanvragen
Rabobank sparenRabobank
Basishypotheek
10 jaar 3,38% Aanvragen
Venn sparenVenn
Venn Hypotheken
10 jaar 3,38% Aanvragen
Argenta sparenArgenta
Hypotheek
10 jaar 3,39% Aanvragen
Vista Hypotheken sparenVista Hypotheken
Vista Hypotheken
10 jaar 3,40% Aanvragen
bijBouwe sparenbijBouwe
Hypotheek
10 jaar 3,41% Aanvragen
Florius sparenFlorius
Profijt drie + drie
10 jaar 3,41% Aanvragen
Obvion sparenObvion
Woon Hypotheek
10 jaar 3,41% Aanvragen
HollandWoont sparenHollandWoont
HollandWoont
10 jaar 3,42% Aanvragen
Centraal Beheer sparenCentraal Beheer
Leef Hypotheek
10 jaar 3,45% Aanvragen
Tulp Hypotheken sparenTulp Hypotheken
Tulp Riant Hypotheek
10 jaar 3,45% Aanvragen
Allianz sparenAllianz
Allianz
10 jaar 3,46% Aanvragen
Moneyou sparenMoneyou
Hypotheek
10 jaar 3,46% Aanvragen
Lloyds Bank sparenLloyds Bank
Hypotheek (1)
10 jaar 3,46% Aanvragen
NIBC sparenNIBC
Hypotheek
10 jaar 3,47% Aanvragen
Hypotrust sparenHypotrust
Woon Bewust Hypotheek
10 jaar 3,48% Aanvragen
Woonfonds sparenWoonfonds
Woongenot Hypotheek
10 jaar 3,50% Aanvragen
Nationale Nederlanden sparenNationale Nederlanden
Basis
10 jaar 3,51% Aanvragen
Nationale Nederlanden sparenNationale Nederlanden
Nieuwbouw
10 jaar 3,51% Aanvragen
ABN AMRO sparenABN AMRO
Woning
10 jaar 3,51% Aanvragen
ASR sparenASR
WelThuis
10 jaar 3,52% Aanvragen
Attens sparenAttens
Attens Hypotheken
10 jaar 3,53% Aanvragen
MUNT Hypotheken sparenMUNT Hypotheken
MUNT Hypotheken
10 jaar 3,55% Aanvragen
Syntrus Achmea sparenSyntrus Achmea
Groen Comfort
10 jaar 3,56% Aanvragen
Florius sparenFlorius
Profijt twaalf
10 jaar 3,56% Aanvragen
NIBC sparenNIBC
Extra Hypotheek
10 jaar 3,57% Aanvragen
Rabobank sparenRabobank
Plushypotheek
10 jaar 3,62% Aanvragen
IQWOON sparenIQWOON
IQWOON
10 jaar 3,63% Aanvragen
Lot sparenLot
Lot Hypotheken
10 jaar 3,67% Aanvragen
Hypotrust sparenHypotrust
Vrij Leven Hypotheek
10 jaar 3,77% Aanvragen
Syntrus Achmea sparenSyntrus Achmea
Basis
10 jaar 3,86% Aanvragen
AEGON sparenAEGON
Aegon
10 jaar 3,91% Aanvragen
Hypotrust sparenHypotrust
Comfort Profijt
10 jaar 4,00% Aanvragen
Syntrus Achmea sparenSyntrus Achmea
Comfort
10 jaar 4,06% Aanvragen
Merius Hypotheken sparenMerius Hypotheken
Hypotheken
10 jaar 4,10% Aanvragen
Tulp Hypotheken sparenTulp Hypotheken
Tulp Compleet Hypotheek
10 jaar 4,44% Aanvragen

De hypotheekrentes in onze vergelijking zijn altijd actueel: we controleren de rentes dagelijks (Laatste controle: 07-01-2025)

De rentes van meer dan 30 hypotheekverstrekkers zijn erin verwerkt. De uitkomst wordt bepaald door de gegevens die jij hebt ingevoerd, zodat je rentes ziet die ook werkelijk voor jou van toepassing zijn. Want wat heb je aan de laagste rente als die toch niet voor jouw situatie geldt?

Actuele hypotheekrente grafiek

Wat is de laagste hypotheekrente?

De laagste hypotheekrente vandaag is 2.65%. Deze hypotheek wordt aangeboden door Centraal Beheer Groen Leef Hypotheek. De laagste hypotheekrente in Nederland varieert bijna iedere dag, afhankelijk van de aanbieder en de specifieke voorwaarden van de hypotheek.
Het is belangrijk om niet alleen naar de laagste rente te kijken, maar ook naar de voorwaarden van de hypotheek en hoe deze passen bij jouw financiële situatie en toekomstplannen.

Hypotheekrentes vergelijken

Gebruik de onderstaande vergelijkingstool om de hypotheekrentes van 2 gekozen banken te vergelijken:

250000 EUR
Annuïteitenhypotheek

Veelgestelde vragen over hypotheekrente

Elke bank heeft verschillende rentes voor hypotheken. Hoe hoog de huidige hypotheekrente is die jij zou moeten betalen, hangt van een aantal zaken af. Juist daarom stellen we je voor de vergelijking een aantal vragen over de woning en de hypotheek. We vragen naar:

  • het hypotheekbedrag
  • de waarde van de woning
  • de hypotheekvorm
  • de rentevastperiode
  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Er zijn van oudsher heel wat hypotheekvormen mogelijk. Inmiddels is een aantal daarvan (de aflossingsvrije-, spaar-, bankspaar-, leven- en beleggingshypotheek) niet meer nieuw af te sluiten, maar nog wel mee te nemen naar een volgende koopwoning of nieuwe hypotheek. Wie voor het eerst een huis koopt heeft niet veel keuze: als je hypotheekrenteaftrek wilt zul je moeten kiezen voor een annuïteiten- of een lineaire hypotheek.

Banken hanteren voor de ene hypotheekvorm een andere rente dan voor de andere. De aflossingsvrije hypotheek krijgt bijvoorbeeld vaak een rente-opslag (een hogere hypotheekrente) – juist omdat er niet op wordt afgelost. Ook voor de spaarhypotheek wordt een hogere rente gerekend, met als verzachting dat die hogere rente dan ook vergoed wordt op de spaarpot die gevormd wordt voor het aflossen van de hypotheek.

De rentevastperiode – hoe lang je de rente vastzet – is van grote invloed op de hoogte van de hypotheekrente. Bijna altijd is het zo dat hoe langer de rente vaststaat, hoe hoger deze is. Een rente die vaststaat geeft je zekerheid over je hypotheeklasten, voor die zekerheid betaal je wat extra. We kunnen in een vergelijking natuurlijk de laagste (variabele) hypotheekrente laten zien – als jij de rente 20 jaar vast wilt zetten is die niet interessant voor jou.

Bij het hypotheekbedrag en de hoogte van de hypotheek zag je het al langskomen: de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit kun je aanvragen bij jouw hypotheek als die aan de voorwaarden voor NHG voldoet. Waarom zou je dat doen? Drie redenen:

  • oplossingen bij betalingsproblemen
  • geen restschuld als je het huis met verlies moet verkopen
  • een fors lagere hypotheekrente

Oplossingen bij betalingsproblemen

Heb je betalingsproblemen die tijdelijk zijn? NHG denkt actief mee over oplossingen voor die problemen, zodat het niet nodig is om je huis te verkopen.

Geen restschuld

Stel, je moet toch je woning verkopen omdat je de lasten niet meer kunt betalen. Doordat je werkloos bent geworden, of arbeidsongeschikt, of je partner is overleden, of jullie zijn uit elkaar gegaan. Als de woningmarkt tegenzit en de verkoopprijs lager is dan het hypotheekbedrag dat je nog moet betalen… dan blijft er een restschuld over. Bij een hypotheek met NHG kan de bank die restschuld declareren bij NHG. Formeel kan NHG die terughalen bij jou, maar in de praktijk gebeurt dit meestal niet.

Fors lagere hypotheekrente

Omdat de bank dat risico van een lastig te innen restschuld niet loopt, kan de actuele hypotheekrente veel lager zijn dan bij een hypotheek zonder NHG. Dat scheelt zomaar 0,5% aan rente per jaar – reken maar uit hoeveel verschil dat in euro’s is over jouw hypotheekbedrag.

1. Hypotheekbedrag

De hoogte van de hypotheek kan op twee manieren invloed hebben op de hypotheekrente. Allereerst bepaalt het hypotheekbedrag of je in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Verderop lees je daar meer over. Wordt het géén NHG-hypotheek, dan is de verhouding tussen het hypotheekbedrag en de waarde van de woning belangrijk voor de hoogte van de hypotheekrente.

2. Waarde van de woning

Bij de aankoop van een huis bepaalt ook de waarde van de woning of je wel of geen NHG kunt krijgen. Er is een ‘kostengrens’ – boven dat bedrag kom je niet in aanmerking voor NHG, ook al is de hypotheek die je wilt afsluiten niet te hoog.

Bij een hypotheek zonder NHG wordt de rente bepaald door de vraag hoe hoog jouw hypotheek wordt ten opzichte van de waarde van de woning. In banktermen heet dat de ‘loan to value – LTV’. Dit is een percentage: als de hypotheek precies even hoog is als de woningwaarde is de LTV 100%. Leen je minder dan de waarde van de woning, dan wordt de LTV lager dan 100% – een hogere hypotheek heeft een LTV van meer dan 100%. Dat was vroeger heel gebruikelijk, tegenwoordig is het standaard maximum voor een hypotheek 100%.

Een voorbeeld: als je een hypotheek wilt afsluiten van € 247.500 voor een huis met een waarde van € 275.000, dan is de LTV 90%. Dat is de uitkomst van de rekensom: (247.500 / 275.000) * 100%.

Hoe hoger de LTV, hoe groter het risico voor de bank is dat de hypotheek misschien niet helemaal wordt terugbetaald. Kom jij in de betalingsproblemen en blijkt dat zo erg dat de woning verkocht moet worden, dan bepaalt de opbrengst (dus de waarde van de woning) hoe gemakkelijk de bank haar geld terugkrijgt. Levert het huis bij verkoop minder op dan de openstaande hypotheek, dan is het voor de bank nog maar afwachten of het lukt om de rest van de hypotheekschuld bij jou terug te halen. Daarom is de hypotheekrente lager naarmate de LTV lager is.

Het omzetten van je hypotheekrente naar de huidige marktrente betekent dat je de rente die je op je hypotheek betaalt, aanpast naar het rentepercentage dat op dat moment gangbaar is op de markt. Dit kan gebeuren via een proces dat rentemiddeling of herfinanciering heet, afhankelijk van je specifieke situatie en de voorwaarden van je hypotheekverstrekker.

Over Homefinance.nl

Homefinance.nl is een Nederlandse Hypotheek bereken website. De website biedt gebruikers een breed scala aan hulpmiddelen en informatie om hen te helpen bij het maken van geïnformeerde beslissingen over hun hypotheek. Met behulp van online tools zoals maandlasten calculators kunnen bezoekers eenvoudig de maandelijkse kosten van verschillende hypotheekopties berekenen, rekening houdend met factoren zoals leenbedrag, rentevoet en looptijd van de hypotheek. Homefinance is de meest complete onafhankelijke vergelijkingswebsite voor hypotheken.

Picture of Jorrit Drenth

Jorrit Drenth

Deze pagina is gemaakt en gecontroleerd door Jorrit Drenth. Jorrit is een expert op het gebied van hypotheken en overige leningen en helpt mensen al meer dan 10 jaar met hun financiële vragen. Jorrit schrijft onder andere voor HomeFinance, Actuelerentestanden.nl, en Lening.nl.