Extra uitgebreid, all risk en kostbaarhedenverzekering
Een inboedelverzekering heeft iedereen met een zelfstandig huishouden nodig: een vergoeding voor de schade die je kunt oplopen aan je inboedel, bijvoorbeeld bij brand of inbraak.
Brand en inbraak niet meer voldoende
Van oudsher zijn er vijf soorten inboedelverzekeringen:
- brandverzekering
- brand/inbraakverzekering
- uitgebreide inboedelverzekering
- extra uitgebreide inboedelverzekering
- meest uitgebreide inboedelverzekering – all risk
Tegenwoordig zijn er nog steeds behoorlijke verschillen tussen de vele polissen waar je uit kunt kiezen, maar ze vallen allemaal wel onder ‘extra uitgebreid’ of ‘all risk’.
Een pure brandverzekering of brand/inbraak kom je niet meer tegen. Je loopt met je inboedel gewoon veel meer risico’s dan alleen brand en inbraak, dus die dekkingen zijn te beperkt.
Extra uitgebreide en all risk inboedelverzekering
Het onderscheid tussen de (extra) uitgebreide en de all risk inboedelverzekering bestaat nog wel. Het verschil zit in de manier waarop de dekking omschreven wordt.
(extra) Uitgebreide inboedelverzekering
Bij de (extra) uitgebreide inboedelverzekering wordt specifiek beschreven welke schade-oorzaken gedekt zijn. Voor de uitgebreide zijn dat:
- brand
- blikseminslag
- aanrijding en aanvaring
- ontploffing
- rook en roet
- diefstal en (poging tot) inbraak
- storm (ten minste windkracht 7)
- brand
- vandalisme
- waterschade door bijv. lekkend waterbed of aquarium
- schade dóór scherven van ruiten en spiegels
- omvallen van bomen, kranen en heistellingen
De extra uitgebreide inboedelverzekering biedt daarnaast nog dekking bij:
- schroei-, zeng- en smeltschade
- schade door neerslag die via de begane grond of de openbare weg binnenstroomt
- schade aan voedsel in diepvries en koelkast naar aanleiding van een stroomstoring
- hak- en breekwerk dat verricht moet worden om een defect in de waterleiding op te sporen en reparatie daarvan
LET OP: deze opsomming van gedekte schades is indicatief – de exacte werkelijke dekking wordt door de verzekeraar bepaald.
All risk inboedelverzekering
De ‘meest uitgebreide’ inboedelverzekering noemen we meestal all risk, of ‘alle van buiten komende onheilendekking’. Deze naam is wat misleidend: in de praktijk zijn niet werkelijk ├ílle schade-oorzaken gedekt. In plaats van een lijst met oorzaken die wél gedekt zijn vind je bij de all risk inboedelverzekering juist een aantal uitsluitingen. Denk daarbij aan schade die ontstaat bij catastrofale gebeurtenissen zoals:
- schade door aardbevingen
- schade door overstromingen
- schade door molest (oorlogsgeweld)
- schade door atoomkernreacties
Ook hiervoor geldt: deze lijst is indicatief – elke verzekeraar bepaalt zelf de uitsluitingen in de dekking.
Kostbaarhedenverzekering
De verzekerde bedragen van de inboedelverzekering zijn altijd gebaseerd op gemiddelden. Daarbij wordt geen rekening gehouden met uitschieters aan kostbare zaken die je in huis kunt hebben. Heb je bijvoorbeeld:
- veel dure apparatuur
- een kostbare verzameling
- dure sieraden
- veel antiek
- een collectie muziekinstrumenten van grote waarde
- … of andere waardevolle spullen?
Het is dan belangrijk om die voldoende te verzekeren. De standaard inboedeldekking is niet toereikend. Je kunt dan kiezen voor het extra meeverzekeren op de inboedelverzekering, óf er een specifieke verzekering voor afsluiten. Die verzekeringen worden kostbaarhedenverzekering genoemd. Soms krijgt de verzekering ook wel een naam die gericht is op de spullen waar het om gaat. Apparatuurverzekering bijvoorbeeld, of Instrumentenverzekering.
Ook schade buitenshuis
Een kostbaarhedenverzekering vergoedt schade aan jouw kostbaarheden in huis – maar ook buitenshuis! En niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Dat is heel prettig als je die dure spullen mee op reis neemt. De premie voor een kostbaarhedenverzekering wordt bepaald met de werkelijke waarde van de verzekerde spullen. Bij het afsluiten van de verzekering laat je die waarde zien met een taxatierapport of een recent aankoopbewijs.